donderdag 16 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Uitzonderlijke bijeneter gespot in Oost-Vlaanderen: “We houden de locatie beter geheim voor vogelvangers”

Uitzonderlijke bijeneter gespot in Oost-Vlaanderen: “We houden de locatie beter geheim voor vogelvangers”

Ergens in Oost-Vlaanderen is vandaag een bijeneter gespot. Dat is uitzonderlijk, want de vogel leeft normaal gezien in het zuiden van Europa. Waar de vogel precies werd gezien, wordt geheim gehouden omdat er volgens Vogelbescherming Vlaanderen nog te veel mensen zijn met slechte intenties: “Er zijn altijd vogelvangers of eierverzamelaars, het is beter dat we de site geheim houden”.

Tien jaar geleden is de bijeneter al eens gespot in Oost-Vlaanderen, toen in Wachtebeke. Vandaag werd de kleurrijke vogel nog eens gespot.

Exotische vogel
De bijeneter is 28 centimeter lang en is te herkennen aan zijn mooie exotische kleuren. “Bijeneters zijn prachtvogels, ze hebben een zeer exotisch verenkleed met geel, oranje, groen en blauw. Het is bijna onmogelijk dat een vogel zo’n mooi verenkleed kan hebben”, legt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen uit. De bijeneter is een beschermde vogel die niet vaak voorkomt in ons land en die ook bescherming kan gebruiken.

De vogel werd vandaag gezien en gefotografeerd in Oost-Vlaanderen maar om het dier te beschermen blijft de locatie beter geheim. “Er zijn altijd mensen die ofwel door hun nieuwsgierigheid de vogels verstoren, ofwel zijn er mensen die eieren willen roven, de eierverzamelaars. Maar er zijn ook vogelvangers die de dieren willen verkopen om er winst uit te halen. Het is beter dat we die site geheim houden, zeker als die bijeneters daar ook broeden”, zegt Rodts.

De vogels zijn ook bedreigd omdat ze moeilijke broedplaatsen hebben. “Ze graven hun nesten in een zandwand, dat is vaak een zandberg van een werf waardoor de broedplaatsen bedreigd zijn als de werken starten. De nestplaatsen moeten goed in de gaten gehouden worden om ze te beschermen.”

bron:vrt.be

Bijeneter, een schitterende vogel

Bekijk ook

Hoe klinkt een kneu en vooral ook, hoe ziet hij er uit(met video)

De kneu kneutert, krast en babbelt tevreden voor zich uit en vooral ook door elkaar ...

4 opmerkingen

 1. Deze vogel spotter??
  Geeft aan dat uit nieuwsgierigheid deze vogelverstoort wordt.of waarschijnlijk gevangen word,? Door mensen met slecht intenties?
  Ja ,dan blijven alleen de brave mensen zoals deze spotter? Over.
  Deze aantijgingen naar de vogelliefhebbers, wordt te pas en te onpas in Nederland en België gebruikt,voor hoeveel procent gaat dit op,van alle nakweek vogels in beide lande?
  Bij zowel europse vogels als bijzondere tropen ,met uitsterven bedrijf te soorten ,?
  Ja roepen dit soort mensen dan,Overings ook zonder te onderbouwen ,dat wilde vogels in het nest geringd worden in de natuur???
  Ja zal ,ook met de Bali spreeuw,en bv de kapoetsen sijs gebeuren,als voorbeeld.
  Maar ook de bijeneter worden aangekweekt, bij liefhebbers,en bv de dierentuin in Maagdenburg.
  Ach die ringen ze ook na in de natuur.,O hebben die deze gevangen in België?
  Het is met de vogelbescherming net als met stichting AAP.
  Een zielig verhaal,en er moet weer geld komen.
  De Wallabies sprongen 5 meter hoog,ja op de tweede verdieping van een huis.en olifanten kunnen vliegen.
  Deze organisatie zijn bezig om zielig over te komen.om geld op te halen.onderbouwingen,worden bedacht.

 2. Aan de vogelbescherming,
  het aantal zeearenden nesten is verdubbeld.ja moeten we ook oppassen .vogelliefhebbers roven de nesten leeg???
  Net als in België.
  Of ?? Ligt broodje AAP hier ook op de loer.

 3. Prachtig zo,n zwam verhaal van deze “vogelbeschermer” geeft maar weer aan dat hij in zijn eigen wereldje leeft.Kun je beter er beter helemaal geen media aandacht aanbesteden, dit om ze te beschermen, maar, ja, dan kun je bepaalde groepen niet aan de schandpaal nagelen, kan ook zijn dat deze beschermer zich belangrijk vindt,in de trend ik weet wel waar ze zitten maar jullie lekker niet.

 4. Helemaal mee ééns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *