dinsdag 10 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Twintig duiven, 16 maanden burenruzie

Twintig duiven, 16 maanden burenruzie

Een duiventil met welgeteld 20 vogels is al bijna twee jaar de inzet van een burenruzie op de Oudenaardsesteenweg in Deinze. De rechter besliste dat Carlos Charlet aan zijn buurvrouw jaarlijks 125 euro moet betalen voor de schade die zijn overvliegende vogels veroorzaken. Maar dat bracht geen vrede. Beide partijen spendeerden intussen al duizenden euro’s aan advocaten en gerechtskosten.

De Oudenaarsesteenweg in Deinze is het strijdtoneel geworden van een opmerkelijke burenruzie met een typisch Vlaams karakter. Duivenliefhebber Carlos Charlet (74) werd door zijn buurvrouw voor de rechtbank gesleept. De reden? Een duiventil met een twintigtal vogels, die overlast en schade zou veroorzaken. Carlos bleef niet bij de pakken zitten en ging in de buurt rond met een petitie. Hij verzamelde dertig handtekeningen die stelden dat zijn vogels géén hinder veroorzaken. De rechter oordeelde dat Carlos zijn duivenhok mag laten staan, maar hij moet zijn buren wel jaarlijks 125 euro schadevergoeding betalen. Te weinig volgens de buurvrouw, die waarschijnlijk in beroep gaat tegen het vonnis. Beide partijen beschuldigen elkaar van onverdraagzaamheid.
Sinds 1950
“Ik speel al sinds 1950 met de duiven hier in de tuin van mijn ouderlijk huis”, vertelt Carlos. “Ik heb nog nooit problemen gehad met mijn buren tot de politie op 27 oktober 2015 plots voor mijn deur stond. Mijn buur had klacht ingediend omdat ze al geruime tijd last ondervindt van geur- en lawaaihinder en omdat de uitwerpselen van overvliegende vogels haar terras en tuinmeubelen hebben beschadigd. Ze eiste de afbraak van mijn duivenhok en de verwijdering van mijn duifjes plus een schadevergoeding van 5.000 euro.”
Witte vlekjes
Op 27 december vorig jaar oordeelde de rechter dat het hok mocht blijven – het werd vergund door verjaring. “Bij het bezoek ter plaatse kon men slechts enkele witte vlekjes vaststellen bij de buur. Ik moet echter wel 125 euro per jaar betalen voor de schade die mijn overvliegende vogels zouden veroorzaken bij de buur. Absurd, die mensen wonen hier al meer dan tien jaar en nu plots zijn mijn vogels een probleem. Mijn buurvrouw vindt 125 euro te weinig en eist minstens 500 euro schadevergoeding per jaar. Ik ben hier letterlijk ziek van. Dit gedoe heeft ons al heel wat stress bezorgd en geld gekost. Mocht iedere buur klacht indienen, dan zou het snel gedaan zijn met de duivenliefhebbers. Al mijn andere buren – ook de achterburen in de Koningin Astridstraat – hebben geen klachten.”
Stank
De buurvrouw ziet het anders. “Het duivenhok grenst vlak aan onze tuin, waardoor wij er meer last van hebben dan andere mensen”, zegt buurvrouw Siegrid De Ridder. “Ik heb niets tegen onze buurman en zijn duiven, maar hij maakt ons het leven zuur. Ons dochtertje van vijf mag niet meer buiten spelen, want ze maakt te veel lawaai en dat schrikt zijn duiven af. Hij klaagt zelfs over de grasmaaier en de trampoline die te veel lawaai maken. Hij verbiedt ons ook om de was buiten te hangen. Ondertussen zijn ons dak, ons terras en onze tuinmeubelen in de zomer bedolven onder de uitwerpselen van de vogels en is de stank van het duivenhok soms niet te harden. We hebben er nooit een probleem van gemaakt, maar als ons kind niet meer mag buitenspelen, gaat het te ver. Een mens kan verdraagzaam zijn, maar er zijn grenzen. Wij zoeken geen ruzie, maar we zien geen andere optie. Deze zaak heeft ons al duizenden euro’s aan advocaten en gerecht gekost.”

bron:hln.be
foto: idem Statius

Duivenliefhebber Carlos bij zijn hok, het witte huis links is van de buurvrouw

Bekijk ook

Vogelhospitaal Naarden sluit deuren omdat NVWA na tientallen jaren wakker wordt ?

NAARDEN – Vogelhospitaal Naarden heeft per direct de deuren gesloten. De maatregel volgt nadat de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *