donderdag 2 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Tweede geval van vogelgriep ontdekt in Biddinghuizen, 8500 eenden geruimd

Tweede geval van vogelgriep ontdekt in Biddinghuizen, 8500 eenden geruimd

Er is opnieuw een bedrijf ontdekt waar vogelgriep heerst in Biddinghuizen, meldt de NVWA aan RTL Nieuws. Het is nog onduidelijk om welke variant het gaat.

Het gaat om een eendenbedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen met 8500 dieren. Dit tweede geval in korte tijd werd vanochtend ontdekt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), na een melding dat ‘het niet goed ging met de dieren’. De vogels worden vanmiddag geruimd ‘om verspreiding te voorkomen’, meldt de woordvoerder van de NVWA.

Lees ook: Wat is vogelgriep eigenlijk en hoe gevaarlijk is die?

De ontdekking van dit nieuwe geval betekent ook dat een ander bedrijf in de buurt wordt onderzocht op aanwezigheid van het virus. Dat is standaardprocedure voor alle bedrijven in een straal van 3 kilometer rond de besmetting, legt de woordvoerder uit.

Eerder al 200.000 vogels geruimd
Vorige week werd bij een ander bedrijf in de plaats ook vogelgriep ontdekt bij een eendenbedrijf. Op alle vier de vestigingen (in Hierden en Ermelo) van het bedrijf zijn de vogels gedood, in totaal 180.000 dieren. Daarnaast werden bij een bedrijf in de buurt van de boerderij in Biddinghuizen nog eens 21.000 vleeskuikens preventief vergast, omdat het bedrijf zich in de zone van 1 kilometer bevindt die de NVWA rond het besmette bedrijf heeft getrokken.

Het tweede geval van vogelgriep betekent dat het vervoersverbod wordt uitgebreid. Zo’n vervoersverbod geldt in een straal van tien kilometer op een besmet bedrijf en wordt ingesteld door het ministerie van Economische Zaken.

Ophok- en afschermplicht
Voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren geldt al sinds 9 november een ophok- en afschermplicht. Daarnaast moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobbyvogels ervoor zorgen dat hun vogels niet in contact komen met wilde watervogels. Verder geldt er een verbod op de jacht op watervogels.

De fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeente Dronten wenst de betrokken boeren sterkte.

bron: RTLnieuws

kippen-toom

Bekijk ook

Wie vond het nodig om mijn voliere open te maken?

OMGEVING KASTELENLAAN IN RODEN. Vannacht 01-07-20 vond iemand het blijkbaar nodig mijn volière open te ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *