vrijdag 6 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Twee vogelvangers veroordeeld tot 15 maanden cel

Twee vogelvangers veroordeeld tot 15 maanden cel

Een 61-jarige man uit Nederland en een 77-jarige man uit Bocholt zijn vandaag door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot elk 15 maanden cel en 6.000 euro boete wegens illegale vogelvangst en -handel. De Nederlander kreeg uitstel voor de helft van zowel de celstraf als de geldboete. Voor de zeventiger uit Bocholt zijn celstraf en boete effectief. De rechtbank heeft van elk een vermogensvoordeel van 27.500 euro verbeurd verklaard. Er zijn onder meer ook cassettes met opnames van lokgeluiden van vogels en een cassettespeler verbeurd verklaard.
De twee hielden zich bezig met de vangst van en handel in inlandse beschermde vogels zoals sijzen, Europese kanaries en vinken. Voor de vogelhandel gebruikten ze vervalste ringen.

Het Agentschap Natuur en Bos had onder meer huiszoekingen uitgevoerd omdat er vanuit Antwerpen een seintje was gekomen dat de beklaagden op diverse beurzen in Putte, Mol, Kermt en Bree vogels te koop aanboden. De Nederlander, die in Hamont-Achel een chalet had, was in Bocholt 48 geringde vogels gaan ophalen. Verder werden 16 ongeringde vogels aangetroffen.

Bij de Bocholtenaar werden 39 ongeringde vogels ontdekt. De verdediging van de Bocholtenaar pleitte dat de man tot januari 2011 lid was van de Algemene Ornitologisch Bond van België. “Zijn zicht was zeer beperkt geworden waardoor hij wilde stoppen. Die visuele beperking veroorzaakte problemen bij het ringen. Mijn cliënt had inderdaad vogels in een volière, maar daar was niks mis mee”, aldus de advocaat die de vrijspraak vroeg, maar de rechtbank volgde zijn argumenten niet.

HLN.be-nieuws

images

Bekijk ook

Met veel ecosystemen in Nederland gaat het niet goed

Met 46 van de 52 ecosystemen die Nederland in Europees verband geacht wordt te beschermen, ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *