vrijdag 7 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Twee kraanvogelkuikens Fochteloërveen dood (onder meer door toekijkende recreanten)

Twee kraanvogelkuikens Fochteloërveen dood (onder meer door toekijkende recreanten)

Deze maand Mei) zijn twee kraanvogelkuikens doodgegaan langs de Fochteloërveenweg. De kuikens stierven terwijl ze hun ouders probeerden te volgen. Dit lukte niet door faunaschermen, druk autoverkeer en toekijkende recreanten.

Dat meldt Natuurmonumenten. Kraanvogelspecialist Herman Feenstra zag dat de kuikens niet bij hun ouders konden komen. ,,Zowel ouders als kuikens waren in paniek. Ze kregen niet de kans veilig over te steken’’, zegt Feenstra die er kapot van is. ,,De jongen zijn waarschijnlijk door onderkoeling, stress en honger omgekomen.” In totaal lopen er acht broedparen rond in het Fochteloërveen, zegt Alje Zandt van Natuurmonumenten.
Uitstappende mensen
Bij de dood van de kuikens spelen meerdere factoren, zeggen de natuurbeschermers. Zo zijn de faunaschermen langs de weg een hindernis voor de kraanvogel-jongen. De doorlopende stroom aan auto’s van sluipverkeer en recreanten zijn een andere factor. Ook zorgen uitstappende mensen, die de vogels willen bekijken, voor verstoring. Dit levert te veel stress op bij de vogels.
Dodenweg voor dieren
De Fochteloërveenweg tussen Appelscha en Veenhuizen steekt dwars door Natura 2000-gebied, en spant de kroon vanwege de toegenomen verkeersdruk. Het is een ware dodenweg voor zeldzame diersoorten, meldde Feenstra al eerder.

In het najaar van 2016 werden tijdens de najaarstrek duizenden kikkers en tientallen salamanders doodgereden. Ook vogels zijn regelmatig het slachtoffer. ,,De dood van de twee kraanvogelkuikens drukt ons weer keihard met de neus op de feiten’’, vertelt Enit Scholtens van Natuurmonumenten. ,,De weg vormt een onneembare barrière voor veel dieren in het Fochteloërveen. Het wordt tijd dat er nu echt een goede oplossing voor de weg komt.”

bron:DagbladvanhetNoorden

Een jong van de kraanvogel

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

3 opmerkingen

 1. Weg,weg! Maar wat was er eerder de weg of de kraanvogels.

 2. Ja natuurlijk weg afsluiten ,net als op de holterberg krijgt het auto en verkeer de schuld?
  De Holterberg heeft al 100 jaar een weg over de berg,,net als bij het fochtloerenveenweg maar het plaatsen van de schermen? Is nog niet zo lang ,en duizenden kikkers en salamanders die dood gereden zijn???? Wat doet men dan daar met die schermen ? En onderdoorgangen voor de kikkers,
  Zijn die aangelegd omdat er iemand beter van werd???
  Nee deze boswachters ?? Moeten ééns kijken waar deze broeden? En de plaatsen op het ven aanpassen,waar geen onrust heerst, anders misschien een andere boswachter nemen,net als op de holterberg, ga eens kijken voor beheer met schapen ? Nee niet de boswachter? En je krïjgt andere insecten en vegetatie?
  En ga niet van het belastinggeld korhoenders van 10.000 per stuk in zweden vangen,een ieder zijn hobby ? Maar betaal het zelf.
  30 jaar geleden werd daar meer gereden op de holterberg, als nu? En er zaten ook meer korhoenders, dusniet de auto is schuld.
  En het verhaal van het ven? Ach aandacht? En een zielig verhaal krijg je meer subsidies mee? Kijk maar naar de oostvaardersplassen, ook een boswachter met een visie???

 3. Deze schermen hebben ervoor gezorgd dat deze kuikens niet bij de ouders konden komen?een verkeerd beleid.
  Moet je niet de recreanten en het auto verkeer de schuld geven.
  Maar als staatsbosbeheer je afvragen wat er fout ging.
  Wat overlangs in meer plaatsen moet gebeuren.
  ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *