zaterdag 14 december 2019
Homepage | natuurbescherming | Tropische vogels uit Efteling-show Raveleijn op verboden lijst

Tropische vogels uit Efteling-show Raveleijn op verboden lijst

Tropische vogels uit de Efteling-stuntshow Raveleijn zijn niet langer welkom in Nederland. De Europese Unie heeft de zogeheten heilige ibissen – witte vogels met een zwarte nek en een gebogen zwarte snavel – op de zwarte lijst gezet. Ze mogen niet meer verhandeld en gehouden worden.

Bestaande eigenaren van heilige ibissen hebben toestemming gekregen om de vogels te houden tot ze een natuurlijke dood sterven. Voorwaarden zijn wel dat de dieren zich niet kunnen voortplanten en niet kunnen ontsnappen. Een heilige ibis wordt gemiddeld twintig jaar oud.
Raveleijn wordt geproduceerd door het Franse themapark Puy du Fou. “Wij worden door Puy du Fou geadviseerd over de vogels in de show”, vertelt een Efteling-woordvoerster aan Looopings. “De aangepaste EU-regel wordt nog door hen onderzocht.” Het pretpark wacht het advies van de Fransen af.

De ibissen zijn sinds mei 2013 onderdeel van de Efteling-show. Ze symboliseren de goede afloop van het verhaal. Vorig jaar ontsnapte er nog een exemplaar.

De Europese Unie heeft de vogels verboden vanwege negatieve effecten op het ecosysteem. Een heilige ibis kan inheemse soorten bedreigen, onder meer door eieren en kuikens van andere vogels op te eten. Daarnaast bestaat er – gezien de grootte – een risico op aanvaringen met vliegtuigen.

foto: wikimedia

De heilige ibis
De heilige ibis

Bekijk ook

GGD waarschuwt voor papegaaienziekte in Gelderland

WARNSVELD – Sinds begin deze week is bij zes inwoners in de regio Noord- en ...

2 opmerkingen

 1. Weer een verhaal waar je heelveel vraag tekens bij zet.
  Onze antie Dierhouderij is al heel lang bezig om alles te gaan verbieden.
  Te groot,?? En onze reigers en ooievaars dan.
  Waar zitten in Nederland deze in het wild
  Eduard Opperman zegt dat vogel liefhebbers de hele natuur leegstropen,dan kan een heilige Ibis daar toch ook bij,probleem opgelost,
  Deze komen overal voor??
  O nog nooit een gezien??
  Nou ik in de natuur ook niet.
  Maar de uitheemse dierenopvang AAP wil ze wel graag opvangen,natuurlijk wel onder flink veel media aandacht.
  Anders is het niet interessant.
  Laten we in Nederland eerst het katten probleem oplossen,ziektes voor de mensen. En zwangere vrouwen, overvolle asiels ,een ramp voor onze inheemse natuur,maar daar hoor je de pvd niet over groen links ook niet ,Dion Graus ook niet, kan AAP deze mooi opvangen.
  O geen interesse???
  Het ging toch om Dieren?? Of speelt geld een doorslaggevende rol?

 2. inderdaad is opvang van honden en poezen niet intressant voor deze instelling maar wat mij verbaast is dat ze wel katachtige dieren opvangen maar zo als al geschreven is dit is intressant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *