zondag 31 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | ‘Trofeejagers uit VS mogen in Nederland ganzen schieten’

‘Trofeejagers uit VS mogen in Nederland ganzen schieten’

Jachtreizen naar Nederland organiseren om hier ganzen te schieten is niet illegaal. Gastjagers mogen volgens de Flora- en faunawet een jager in Nederland helpen bij zijn inzet in het veld.
Dat heeft de provincie Gelderland deed startte een onderzoek naar de juridische houdbaarheid van jachtreizen nadat er vorige maand ophef ontstond omdat het het Amerikaanse bedrijf GetDucks.com er mee adverteerde. En inderdaad: Amerikaanse trofeejagers mogen op grond naar Nederland komen om hier te schieten op ganzen.

Verbod is niet mogelijk
Diverse partijen vroegen zowel in de Tweede Kamer als bij provincies om opheldering over en liefst een onmiddellijk verbod op deze zogenoemde trofeejacht, maar dat blijkt dus niet mogelijk. Een jager mag gasten meenemen en is daar verantwoordelijk voor. De zogenoemde faunabeheereenheden (de provinciale jagers) houden geen registratie bij van gastjagers.

Het Amerikaanse reisbureau biedt vijfdaagse reizen in heel Nederland aan. Voor ruim 4000 euro mag een trofeejager mee op ganzenjacht. Op de site van het reisbureau staan foto’s van Amerikanen in een Hollands veld met tientallen doodgeschoten vogels aan hun voeten.

In een artikel op GetDucks.com is te lezen dat er in Nederland op ganzen wordt gejaagd om de gewassen te beschermen en de veiligheid van luchthaven Schiphol te garanderen. Maar ook dat de jacht in ons land controversieel en dat er een politieke worsteling gaande is tussen de ‘emotionele tegenstanders van de jacht, in de parlement vertegenwoordigd door de dierenrechtenpartij, en het praktische belang van het beschermen van economische belangen’.

Het is niet bekend of zulke reizen ook worden georganiseerd voor de jacht op grofwild zoals herten en zwijnen, zegt Gelderland.

bron: Volkskrant
foto: CC BY-SA 3.0, $2

Grauwe ganzen
Grauwe ganzen

 

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *