dinsdag 26 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Tot bloedens toe: agressieve bosuil heeft het gemunt op Brabantse fietsers

Tot bloedens toe: agressieve bosuil heeft het gemunt op Brabantse fietsers

Een agressieve bosuil heeft het gemunt op fietsers op een fietspad in het Noord-Brabantse Knegsel. Meerdere mensen kregen flinke klappen van de roofvogel op hun hoofd, tot bloedens toe. Geert Sanders van Vogelwerkgroep De Kempen ging poolshoogte nemen, maar werd zelf ook geraakt.

De vogeldeskundige ontdekte dit weekend via Facebook een bericht over een terrorvogel die een nietsvermoedende fietsster ‘s avonds had belaagd. Het is een gebied waar veel scholieren doorheen fietsen op weg naar de middelbare school. Ook andere mensen zouden op dezelfde plek zijn aangevallen, zo blijkt uit reacties op het Facebookbericht.
Bloedkras
Sanders besloot zondagavond op onderzoek uit te gaan, maar moest dat bekopen met een flinke schram op het hoofd. ,,Ik liep wat rond om te kijken in welke boom er eventueel een nest met vogels kon zitten. Ik zag plots een beukenboom met een grote holte erin: een logische kandidaat voor een nest bosuilen. Voordat ik naar die boom kon lopen, kreeg ik al een flinke klap op mijn hoofd. Later ontdekte ik dat er bloeddruppeltjes op mijn hoofd zaten.” De fietsster uit Bladel had dezelfde verwondingen opgelopen.
De volgende dag nam hij het zekere voor het onzekere en ging hij gewapend met een helm opnieuw naar de ‘plek des onheils’. Daar ontdekte Sanders dat er een nest met uilenjongen in de beukenboom langs de weg verstopt zat. ,,Toen werd mijn vermoeden bevestigd dat het om een agressieve uil moest gaan, waarschijnlijk een moeder-of vaderuil die de jonge uiltjes probeerde te beschermen.”
Rake klappen
Ook bij deze gelegenheid werd hij weer belaagd door ‘mama of papa uil’. Twee keer kreeg hij wederom rake klappen, ditmaal op zijn helm. ,,Ik besloot toen om actie te ondernemen. De aanwezigheid van deze uil en een nest vlakbij zo’n fietspad is gewoon te gevaarlijk. Nu raakte de uil vooral hoofden, maar voor hetzelfde geld raakt iemand zo zijn oog kwijt.”
Sanders besloot de jonge uiltjes uit hun nest te halen en aan de overkant van de weg aan de bosrand neer te zetten. ,,Ik zag dat ze al bijna groot genoeg waren om uit te vliegen. De ouders blijven de komende tijd in de buurt om de jongen te voeden. Maar dan komen ze in ieder geval niet meer zo dicht bij het fietspad.”
Uitzonderlijk geval
De vogeldeskundige is dit agressieve gedrag niet gewend van de bosuil. ,,Het zijn roofvogels die vooral ’s nachts actief zijn. Maar bosuilen vallen normaal geen wandelaars of fietsers lastig, ook niet als die in de buurt komen van een nest. Dit is een uitzonderlijk geval. Al heb ik wel het idee dat sommige vogels – je ziet het ook met soortgelijke incidenten met agressieve buizerds die steeds vaker voorkomen – minder schuw worden voor mensen. Omdat ze steeds vaker met hen in aanraking komen en er minder op deze soorten gejaagd wordt.”

bron:AD.nl

 

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

1 opmerking

 1. Het is niet de eerste keer dat iets dergelijks zich voordoet.

  Bekijk dan eens de informatie(s) “Agressieve Bosuilen”
  Vogelfotograaf die een oog moest missen door toedoen van bosuil die vogelfotograaf probeerde te fotograferen.
  In Engeland werd een persoon die door een laan moest van op een afstand van 40 m van het nest telkenmale aangevallen door bosuil.

  En dergelijk persoon noemt zich dan vogeldeskundige. Die illegale praktijken toepast.
  Trouwens wanneer zijn de jongen het meest kwetsbaar? Toch wel de eerste dagen bij het uitvliegen. Trouwens worden die jongen dan niet meer bewaakt-verdedigd door de oudervogels? Dus de kans agressief gedrag is nog steeds mogelijk. Zelfs nog meer dan de jongen in het nest (natuurlijk instinct oudervogels).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *