donderdag 5 december 2019
Homepage | inheemse vogels | TOENAME INSECTEN BIJ PATRIJZENPROJECT PARTRIDGE

TOENAME INSECTEN BIJ PATRIJZENPROJECT PARTRIDGE

In de proefgebieden van het project PARTRIDGE vond het afgelopen jaar een explosie aan insecten plaats. In het gebied zijn keverbanken en bloemenpercelen geplaatst en daar komen enorm veel insecten op af blijkt uit recente onderzoeken. In maart ging verslaggever Jesper Buursink met Jochem Sloothaak en Henk Driest nog patrijzen tellen in de polder de oude hoorn bij Almkerk en toen kwamen ze er al heel wat tegen.
Resultaten

Na twee jaar laten de cijfers al een toename zien van patrijzen, wintervogels en hazen. Het aantal fazanten is verdubbeld en het boegbeeld van het project, de bedreigde patrijs, is met 25 procent toegenomen. Niet alleen de hoeveelheid insecten maar ook de diversiteit is opvallend. Het aanplanten van hagen en het aanleggen van keverbanken, akkerranden en percelen met bloemen en kruiden lijkt dus goed te werken.
Project Partridge
In Nederland is 95 procent van de patrijzen verdwenen door schaalvergroting en intensivering van de landbouw. Insecten zijn in de afgelopen jaar met 75 procent teruggelopen maar met de juiste maatregelen kunnen insecten zich snel herstellen. Met het project willen meerdere partijen waaronder Vogelbescherming Nederland en Brabants Landschap samen met landbouwers en agrarische collectieven laten zien dat een hoge biodiversiteit en moderne landbouw samen kunnen gaan.

bron:Vroegevogels

Patrijzen in de winter

Bekijk ook

Met veel ecosystemen in Nederland gaat het niet goed

Met 46 van de 52 ecosystemen die Nederland in Europees verband geacht wordt te beschermen, ...

1 opmerking

  1. Ja eindelijk krijgt men het door,maar deze mensen hebben nog een lange weg te gaan ? Voor ze het snappen.
    Jaren geleden werden weilanden omgeven door akker wallen,deze boden alles voor de vogels ,bramen lijsterbessen vlierbessen ,brandnetels,wilde bloemen ,nest gelegenheid ,maar ja de eigenaar van deze wallen dachten dit heeft geen meerwaarde,en trokken dit bij hun weilanden en akkers aan? Ja dan jaag de bewoners weg,
    Ook de holterberg waar men de holterberg dodo wil her introduceren, zal moeten inzien dat er weer begrazing door schapen zal moeten komen ,brandnetels ,en wilde bramen en planten.
    Anders heeft ook deze dodo geen overlevingskans,
    Maar ach dat duurt nog een paar jaar ,en tonnen aan gemeenschapsgeld ,het stadsmensen gevoel is nu éénmaal anders als het buitenleven gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *