donderdag 9 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Tips tegen nesten meeuwen op daken op Schiermonnikoog

Tips tegen nesten meeuwen op daken op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog adviseert inwoners hun daken op tijd te prepareren, zodat meeuwen er geen nesten op bouwen.

Meeuwen horen bij Schiermonnikoog en zijn beschermde vogels, maar ze kunnen met hun gekrijs en uitwerpselen wel degelijk overlast veroorzaken, aldus de gemeente. Jonge meeuwen kunnen behoorlijk decibels produceren en het nestelseizoen staat voor de deur. In maart en april vormen de meeuwen paartjes en zoeken ze een plek voor het nest.

Daken onaantrekkelijk maken
De gemeente raadt inwoners daarom aan nu alvast maatregelen te nemen om hun daken onaantrekkelijk te maken voor de vogels. Dat kan door pinnen te plaatsen, of door het spannen van netten of draden. Ook gekleurde linten kunnen een oplossing zijn.
Het dak en de goten moeten goed schoon zijn, zodat er geen takjes en bladeren liggen die gebruikt kunnen worden als nestmateriaal.

Voorkomen dat meeuwen in het dorp voedsel vinden
Omdat meeuwen beschermde dieren zijn, neemt de gemeente er geen directe maatregelen tegen. Dat kan alleen bij een ernstige aantasting van de volksgezondheid, maar daarvan is geen sprake.

Wat de gemeente wel doet is voorkomen dat de meeuwen in het dorp voedsel kunnen vinden, door middel van ondergrondse containers en het schoonhouden van de straten.

Het wordt inwoners dan ook stevig afgeraden de vogels extra eten te geven. Meeuwen hebben dit niet nodig en bovendien worden ze er luidruchtig en agressief van. Horecaondernemers worden geacht hun gasten hier ook op te wijzen.

Beschermde vogelsoort
Inwoners mogen zelf overigens ook niet rechtstreeks optreden ten opzichte van de beschermde vogelsoort. Als de dieren zich eenmaal genesteld hebben, mogen de eieren niet weggehaald of beschadigd worden.

Ook het verwijderen van de nesten of het verjagen van de meeuwen is verboden.

bron:Dagbladvanhet Noorden

 

Bekijk ook

Provincie gaat met regels worstelende dierenopvangcentra helpen

  NOORD-HOLLAND – Betere protocollen voor zorg aan onder meer vogels en egels en meer ...

1 opmerking

  1. Prima initiatief, toeristen mogen natuurlijk nergens hinder van hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *