vrijdag 7 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Tien slapende boomkruipers in een kale nestkast

Tien slapende boomkruipers in een kale nestkast

Buiten slapen is niet erg behaaglijk in de herfst en winter. Vogels nemen hun maatregelen om dat te verdragen, maar wij kunnen ze een handje helpen door nu nestkasten schoon te maken of op te hangen.
Vogels trekken vanaf het najaar hun allerdikste bontjas omdat ze buiten slapen. Dat doen ze tijdens de rui: de zomerveren vallen uit en er komt een dik pak winterveren voor terug, vaak met extra dons eronder. De buitenste, vettige veren schermen nattigheid en kou af en de donsveren zorgen voor isolatie van dat kleine lijfje. Wat verder helpt is dat vogels geen warm bloed in hun poten hebben, zo verliezen ze geen warmte door het contact met de koude boomtak of waar ze dan ook op slapen.
Nestkasten als slaapplaats voor vogels
Ondanks dat dons, is de nacht gevaarlijk guur voor vogels als het hard waait of vriest. Ze zoeken dan zoveel mogelijk beschutting: bij elkaar, in dichte struiken, onder daken, maar ook in holen of nestkasten. En daar komen wij in beeld. Heeft u geen nestkasten in de tuin hangen? Hang er dan nu één op, want vogels slapen en rusten daar graag als het kil is. Nog een pluspunt: ze wennen er vast aan dus u heeft meer kans op een nestje in de lente.
Samen slapen is warmer
In uw tuin zijn het vaak de verschillende soorten mezen of mussen die overnachten in een nestkast. Maak oude nestkasten nu leeg, want vogels willen er buiten het broedseizoen geen takken of bladeren in hebben en slapen het liefst in een kale kast. Soms met meerdere vogels bij elkaar, want dat is extra lekker warm. Ook boomkruipers doen dat af en toe. Er is eens een nestkastje gemeld bij Vogelbescherming met wel tien slapende boomkruipers!
Nestkast schoonmaken in vier stappen
Als u al wel een nestkast in de tuin heeft, dan is het nu de tijd om hem schoon te maken.

Haal de kast uit de boom of van de muur en open hem (vaak zit er een haakje, waarmee het dak of een zijde opent).
Schudt het oude nestmateriaal eruit boven een oude krant of de biobak. Houd rekening met ongedierte dat vaak nog in het nest zit, zoals vlooien en (veer)luizen.
Spoel de nestkast om met heet (kokend) water. Een schoonmaakmiddel is niet nodig om deze parasieten te verwijderen.
Borstel met een harde borstel goed na om de restjes uit de hoekje te krijgen en hang de nestkast terug op zijn plaats.
Een schone nestkast is niet alleen gunstig voor de vogels die er slapen, maar ook voor de vogels die er in het voorjaar broeden. De jongen hebben in de lente een grotere overlevingskans als ze niet starten met een nest vol parasieten.
Nestkast kopen en ophangen
Wilt u een nestkastje kopen of maken? Dan zijn er een paar punten om op te letten, zoals de invliegopening (iedere vogel heeft zijn eigen ideale doorsnee van het invlieggat) en het materiaal (ademend, niet te warm). Ook bij het ophangen van nestkasten zijn er dingen die u echt niet, of juist wel moet doen. Denk daarbij aan de windrichting, hoogte, afstand van andere nestkasten enzovoort.

Lees hier de belangrijkste tips bij het ophangen van nestkasten.

bron: Vogelbescherming
foto: neepix.com

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *