donderdag 2 april 2020
Homepage | inheemse vogels | Texelse zilvermeeuw blijkt één van de oudste meeuwen ooit

Texelse zilvermeeuw blijkt één van de oudste meeuwen ooit

Vorige week is een – voor dierenbegrippen – stokoude zilvermeeuw binnengebracht bij dierenopvangcentrum Ecomare. De meeuw is met zijn 32 jaar en 2 maanden zelfs één de oudste meeuwen ooit.

Het dier was in 1987 geringd op Texel en door diezelfde metalen ring was de exacte leeftijd van de zilvermeeuw vast te stellen. De meeuw werd vorige week bij Ecomare gebracht omdat hij ‘de hele tijd in rondjes’ liep. Volgens de dierenverzorgers had de meeuw een hersenafwijking die door een klap maar ook door ouderdom veroorzaakt kan zijn. De meeuw overleed op dezelfde als hij werd binnengebracht.

“Het was een behoorlijk bijzondere vogel”, zegt Daphna Lavy van Ecomare. “Slechts twee andere zilvermeeuwen, een Nederlandse die bijna 35 jaar is geworden en een Noorse die bijna 34 jaar is geworden, hebben een hogere leeftijd weten te bereiken.”

Als kuiken op Texel
Omdat de zilvermeeuw in 1987 als kuiken op Texel is geringd en daar uiteindelijk ook is gevonden, concludeert Lavy dat de vogel zijn hele leven lang op het eiland heeft gewoond.

Dankzij het ringonderzoek weten de dierenverzorgers heel veel van de vogels: hun trekgedrag, hun lichaamscondities op verschillende momenten van het jaar en dus ook hun leeftijd. Vogels die bij Ecomare zijn opgevangen, worden altijd geringd voor ze worden vrijgelaten. Af en toe wordt de vogel dan weer teruggemeld, het Vogeltrekstation geeft deze informatie door. Volgens de dierenverzorgers voelt dat dan ‘alsof je een ansichtkaart krijgt van een vroegere patiënt’.

bron:msn.com/RTLnieuws

Foto als illustratie

Bekijk ook

Pientere kauw, met video

Je kunt je netje met pinda’s nog zo ver van de tak hangen, sommige kauwen ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *