woensdag 11 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Teler uit Luttelgeest mag kraaien blijven vangen

Teler uit Luttelgeest mag kraaien blijven vangen

Fruitteler Philip Groen mag ook komende zomer weer kraaien vangen met zijn vangkooi bij zijn bedrijf in Luttelgeest. Dierbaar Flevoland probeerde dit tegen te houden, maar dat is dus niet gelukt. Hij mag alleen de vogels niet meer de nek omdraaien.
Dat zal in de praktijk overigens geen punt zijn, betoogde Groen tijdens de behandeling van de kwestie door de provinciale bezwarencommissie. Hij vergast de vogels liever met CO2.

Laser en schreeuwapparaat
Soms strijken ze met honderden tegelijk neer in de boomgaard om zich tegoed te doen aan zijn oogst. Gevraagd naar een schatting van de schade komt de Luttelgeester fruitteler uit op ongeveer 15.000 euro. Hij heeft van alles ondernomen om de vogels te verjagen, zoals een laser, een schreeuwapparaat en knallen. Niets hielp. Daarom heeft hij ontheffing gevraagd voor de vangkooi. En gekregen.

Overigens leidde de kooi niet meteen tot succes. Afgelopen jaar liet geen enkele vogel zich vangen. Niettemin heeft Dierbaar Flevoland problemen met de ontheffing die de provincie Groen gaf. Volgens deze organisatie zijn er alternatieve vangmethoden en is het doden van de vogels zeker niet nodig. Ook gaf Dierbaar Flevoland aan dat doden door de nek om te draaien verboden is.

Bezwaar
Op dit laatste punt heeft de bezwaarmaker dus gelijk gekregen, maar op de andere punten trok ze aan het kortste eind. Volgens de bezwarencommissie is de ontheffing voor twee jaar terecht verleend, bij gebrek aan andere middelen en de schade die de vogels het fruit toebrengen.

Redactie: Als vogelliefhebber mag u alleen kraaien houden mits die geringd zijn met de voorgeschreven ring !

bron:destentor
foto: eerder geplaatst

De zwarte kraai

Bekijk ook

Kat vangt nieuwe vogelsoort voor België

Voor veel vogelaars is de Roodkeelnachtegaal een soort van heilige graal: een mythische soort die ...

2 opmerkingen

  1. Dierbaar?? Weer een organisatie,die zich onder de dieren stelt,je hoeft niet alle kraaien op te ruimen,soms helpt het bij deze dieren al ,dat je ze laat weten dat er op ze gejaagd word,
    Ze richten niet alleen daar veel schade aan ,bij de fruit oogst ook in de rest van nederland ,samen met de koolmezen.
    Maar als het fruit je dierbaar is?? Zou dit misschien toch een goede partij zijn.
    Anders ben je een van de vele groepen die ten koste van alles en iedereen een wet op wil leggen zonder te weten waarom.

  2. Toch wel wat tegenstrijdig je vangt niks met de vangkooi maar gaat die toch gebruiken er werd misschien wel fruit als lokmiddel gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *