woensdag 27 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Tel mee in het jaar van de Wilde Eend

Tel mee in het jaar van de Wilde Eend

13-MRT-2020 – De eerste eendenkuikens zwemmen al rond. Dat betekent dat het publieksonderzoek in het Jaar van de Wilde Eend van start gaat. Hoe kan het dat een van onze bekendste watervogels al jarenlang in aantallen achteruit gaat? Help mee met het beantwoorden van deze vraag door kuikens te tellen.
Deel deze pagina
Het is een vertrouwd voorjaarsverschijnsel: een vrouwtjeseend met een rij donzige kuikentjes achter haar aan. De Wilde Eend is zo gewoon dat we nauwelijks in de gaten hadden dat het er de laatste decennia langzaam steeds minder werden. Sinds 1990 is al ongeveer dertig procent van onze broedpopulatie verdwenen. Waar dat door komt, is niet goed bekend. Die donzige kuikentjes zouden wel eens het antwoord kunnen geven. Er is namelijk weinig bekend over de overleving van kuikens. Overleven er wel genoeg om de populatie in stand te kunnen houden?

Tel mee
Om erachter te komen of de kuikenoverleving inderdaad beperkend is voor de populatie van de Wilde Eend, hebben we informatie nodig over zoveel mogelijk eendenfamilies. Iedereen kan daarvoor vrouwtjeseenden met kuikens volgen en doorgeven via de speciale KuikenTeller-app. Je kunt ook kuikenwaarnemingen van Krakeend en Soepeend doorgeven.
Hoe werkt het?
Ga op je telefoon naar kuikenteller.org en download de app
Sluit je browser en open de KuikenTeller-app
Voer eenmalig je contactgegevens in, accepteer de algemene voorwaarden en geef de app toestemming om je locatie te gebruiken
Klik op het plus-symbool om een nieuwe kuikenwaarneming in te voeren, volg de zeven stappen en sla je waarneming op
Stuur je waarnemingen naar de database via het upload-symbool
Tip: had je de KuikenTeller-app al op je telefoon staan? Verwijder deze dan eerst. Geen telefoon bij de hand? Geen probleem. Je kunt ook op de computer waarnemingen doorgeven op kuikenteller.org.
Betere bescherming
De kuikenoverleving vormt samen met gegevens over de man-vrouwverhoudingen en de overleving en sterfte van volwassen vogels een belangrijke bouwsteen voor een populatiemodel. Hiermee kunnen we in beeld brengen welke factoren beperkend zijn voor de broedpopulatie van de Wilde Eend. Deze resultaten dragen bij aan een betere bescherming van de Wilde Eend. Het doel is immers om deze algemene vogel ook algemeen te houden.

Bron:Nauturetoday Tekst: Marcel Wortel, Sovon Vogelonderzoek Nederland

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *