dinsdag 26 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Strandverbod voor mensen heeft succes: acht strandpleviertjes geboren

Strandverbod voor mensen heeft succes: acht strandpleviertjes geboren

Een deel van het Verklikkerstrand bij Renesse was deze zomer verboden terrein voor mensen. Die maatregel moest er, samen met de inzet vogelwachten, voor zorgen dat de zeldzame strandplevier rustig kon broeden. En met succes: uit de twaalf nesten zijn acht kuikens geboren. Staatsbosbeheer is blij met het resultaat en gaat het strand daarom volgend jaar weer afsluiten.
De populatie strandplevieren gaat al jaren achteruit. Zo broedden er 40 jaar geleden nog 900 paartjes strandplevieren in Nederland, inmiddels zijn dat er nog maar zo’n 140. De afzetting alleen was vorig jaar niet genoeg om de nestjes te beschermen want ze werden vertrapt door recreanten of honden. Dit jaar werden vogelwachten ingezet die de toeristen dagelijks konden waarschuwen voor het broedgebied door te flyeren en uitleg te geven.

Tellen
“Ik vind het heel belangrijk om deze vogelsoort te beschermen want ik wil graag de biodiversiteit op peil houden”, zegt vogelwacht Margo van der Meulen. Terwijl de andere vogelwachten voorlichting gaven aan de toeristen was Van der Meulen voornamelijk bezig met het tellen van de vogels. “Ik heb nestjes gezocht, en gekeken hoeveel eitjes erin zaten en hoeveel kuikens eruit gekomen zijn zodat ik kon zien of het goed ging met de pleviertjes”.
Boswachter Wendy Janse is blij met de inzet van de vogelwachten. “Ik ben onwijs onder de indruk van hoe ze zich hebben ingezet en de informatie die we hebben verkregen”. zegt Janse. “Vorig jaar zijn er geen eitjes uitgekomen en dit jaar toch acht dus dat is een resultaat waar we trots op mogen zijn”. Voor volgend jaar is Staatsbosbeheer nog op zoek naar nieuwe vrijwillige vogelwachten die het strandpleviergebied willen beschermen.

bron: omroepzeeland

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *