zaterdag 30 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Strand afgezet voor ‘echte Zeeuwse vogel’

Strand afgezet voor ‘echte Zeeuwse vogel’

De Schouwse kust is een broedplaats rijker voor de strandplevier. Er zijn maar 150 strandplevieren in heel Nederland en daarom staat het diertje op de rode lijst van Nederlandse broedvogels. Om te voorkomen dat de soort uitsterft is er op het Verklikkerstrand, tussen Haamstede en Renesse, een broedplaats gemaakt.
De populatie van de strandplevier is afgenomen met 75 procent ten opzichte van de jaren zeventig, dus de huidige populatie moet volgens Staatsbosbeheer worden beschermd. “Vorig jaar hebben vijftien strandplevieren hier proberen te broeden, maar ze werden voortdurend gestoord door recreanten. Hierdoor vloog die vogel steeds op waardoor de eieren niet konden uitkomen. Dat proberen we op deze manier te voorkomen”, zegt boswachter Wendy Janse.
“Zeeuwse vogel”
Volgens Janse is de strandplevier een echte Zeeuwse vogel. “Het vogeltje broedt op de overgang tussen water en strand. Wat mij betreft een echte Zeeuwse soort, want als je zo van stranden en dynamiek houdt, dan ben je gewoon Zeeuws”, zegt Janse lachend. Het vogeltje is wel lastig te spotten, want hij is maar tussen de 15 en 17 centimeter groot.
De broedperiode van de strandplevier begint in mei. In de wintermaanden vertrekt de vogel naar Zuid-Frankrijk. Dan wordt het afgezette gebied weer teruggeven aan de recreanten, maar Janse hoopt in de zomer het gebied weer af te kunnen zetten voor de volgende lichting.

bron:omroepzeeland

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

1 opmerking

  1. Dus geen strandplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *