donderdag 2 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Stop met meeuwen voeren

Stop met meeuwen voeren

Het broedseizoen van de meeuwen is inmiddels in volle gang. In steden als Leiden, Alkmaar en Haarlem broeden ze op platte daken en daar zorgen ze met hun gekrijs en gepoep voor veel overlast. „Wij kunnen zonder parasol niet in de tuin zitten”, vertelt iemand.

Er zijn talrijke anekdotes over agressief meeuwengedrag. „Mijn dochter liep met twee vriendinnen het station in Leiden uit met een broodje. Plotseling werden ze van achteren door een meeuw aangevlogen”, verhaalt een lezer. Een ander vertelt: „Ook barbecuen kan niet, ze pikken zo alles van de tafel af.” En: „Als ze jongen hebben vallen ze de hond en de kleinkinderen in de tuin en op straat aan.” Nog een bezorgde grootouder zegt: „Mijn kleinkind is op het strand aangevallen door een meeuw. Resultaat: brood weg en een bebloede hand.”
VVD-Kamerlid Rudmer Heerema stelde vorig jaar voor om de meeuwen hun beschermde status af te nemen en over te gaan tot afschieten of vergassen. Driekwart van de respondenten ziet daar wel wat in. Iets diervriendelijker vindt men het schudden en onvruchtbaar maken van eieren, „waarbij de burgers de gemeente nog kunnen helpen ook.”

Het is allemaal wel een beetje de schuld van de mensen zelf, zo stellen veel deelnemers in hun reactie. De vogels komen bijvoorbeeld naar de stad op zoek naar eten. „Eeuwenlang leefden deze meeuwen van de bijvangst van de vissersboten. Nu zijn ze beschermd, maar we ontnemen wel hun voedsel.”

Een ander merkt op dat de meeuwen ook uit hun natuurlijke habitat zijn verdreven door de opkomst van de (ook beschermde) vos: „En wie heeft er voor gezorgd dat de vos weer terug kwam? Juist, de natuurmaffia.”

De grote hoeveelheid meeuwen is niet natuurlijk, merken diverse deelnemers op, en gaat ten koste van andere dieren: „Bij ons in het park zijn vorig jaar alle eendenkuikens door meeuwen opgegeten”, luidt een voorbeeld. „Er is geen musje, spreeuw of andere zangvogel meer te bekennen in onze wijk”, vertelt iemand uit Haarlem. „Wij hebben het evenwicht verstoord. Zie ook de halsbandparkieten”, wijst iemand op een andere ’plaagvogel’.

Als oplossing roepen veel mensen hartgrondig: Stop met voeren! Veel deelnemers blijken buren te hebben die geregeld etensresten op het schuurdak gooien. Eten op straat dumpen zou, als het aan ruim tweederde van de deelnemers ligt, streng bestraft moeten worden.

Een doorn in menig oog is ook het weggooien van brood door moslims, die volgens hun geloof geen etenswaren bij het vuilnis mogen deponeren. Steden als Amsterdam en Den Haag hebben hiervoor al speciale ’broodcontainers’ in het leven geroepen, met positief effect: Minder meeuwen, maar ook minder ratten en muizen.

Het zelfde resultaat zien bewoners die ondergrondse vuilcontainers krijgen, zoals deze lezer uit Scheveningen: „Ze zijn een paar jaar geleden zijn geplaatst hebben een positief effect gehad.” Een inwoner van Leiden zegt: „Sinds we gele (stevigere) vuilniszakken gebruiken is de overlast een stuk minder.”

bron en foto: telegraaf.nl

16aprMS+WUZ+stelling+_2_

Bekijk ook

Nieuw licht op zingende mannetjesmezen

Alles wat we altijd dachten te weten over de zang van de koolmees is nu ...

1 opmerking

  1. We zullen altijd scheefgroei in de natuur krijgen.we hebben nu eenmaal een ander Nederland als 1000 jaar geleden.
    Alleen is het probleem veel diverser geworden.
    De mensen produceert eten dat door alles eters zoals de meeuwen en kraaien .maar ook eksters en vossen word gegeten ,daar zal een explosieve groei ontstaan.waar deze vervolgens hun natuurlijk voedselbronnen en wat wij aanbieden gaan gebruiken. Dan ontstaat het probleem dat er geen eendenkuikens geen weidevogels en zangvogels ,groot worden,het gevolg van deze scheefgroei ,maar als je het probleem op wilt lossen zul je onze natuur vrienden ?? Eerst eens met de neuzen een kant op moeten krijgen,en dit is onmogelijk, gedreven door hun fantasie ,dat dit de natuur is?? Zullen we nooit tot een oplossing komen.
    Men denkt nog steeds dat Nederland een paradijs is van 1000 jaar geleden.was het toen ook omdat we geen natuurclub s hadden die alleen hun eigen visie belangrijke vonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *