vrijdag 7 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | ‘Stop met inzet vogels tegen drone’

‘Stop met inzet vogels tegen drone’

De Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij hebben schriftelijke vragen gesteld over het gebruik van roofvogels door de politie. De twee partijen vinden de inzet van de dieren ‘een zorgelijke ontwikkeling die in strijd is met dierenwelzijn.’ Zij menen dat de vogels gewond kunnen raken tijdens het neerhalen van de drones en daarom zouden b en w moeten aandringen op vangstmethoden zonder het gebruik van dieren.

Volgens raadslid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren kleven er veel nadelen aan het gebruik van roofvogels. ,,Daarom is het onbegrijpelijk dat niet wordt gekozen voor een andere methode. Misbruik van adelaars en andere vogels moet stoppen.”

Naast de PvdD en de HSP is ook GroenLinks tegen het inzetten van roofvogels. Raadslid Arjen Kapteijns betwijfelt of het nuttig en effectief is. ,,Drones die echt een bedreiging kunnen vormen, zijn zo groot dat vogels er niets tegen kunnen beginnen.” Kapteijns pleit voor een andere aanpak. ,,Roofvogels zijn wilde dieren die niet altijd te voorspellen zijn. Waarom zou je bijvoorbeeld een drone niet met een andere drone kunnen bestrijden? Of je zou de zender waarmee de drone wordt bestuurd kunnen verstoren.”

Het zijn eigenwijze beesten. Als ze iets niet willen, doen ze het niet. Dit is een aangeleerd circustrucje dat ze leuk vinden.
Frederik Hoogerhoud
Welzijn
De politie benadrukt dat het welzijn van de vogels niet op het spel staat en Frederik Hoogerhoud van de Haagse Vogelbescherming kan zich daar in vinden. ,,Ik heb niet het idee dat de roofvogels misbruikt worden. Het zijn eigenwijze beesten. Als ze iets niet willen, doen ze het niet. Dit is een aangeleerd circustrucje dat ze leuk vinden.”

Hoogerhoud maakt zich dan ook niet echt zorgen over het welzijn van de dieren. ,,Anders had ik wel aan de bel getrokken. Het is zeker iets om over na te denken, maar niet dusdanig alarmerend om meteen in actie te komen.” En daar is Martijn Balster van de PvdA het mee eens. ,,Wij zijn in principe niet tegen. Wij gaan ervan uit dat bij de politie dierenwelzijn voorop staat.” Zijn partij ziet het gebruik van roofvogels in de strijd tegen drones als innovatieve aanvulling op bestaande politie-instrumenten. ,,Maar als er straks technische ontwikkelingen zijn waardoor het anders en efficiënter kan, prima.”

bron: AD
foto: ANP

drone

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

2 opmerkingen

  1. Benieuwd of die “dierenbeschermers” ook zo zullen reageren als ze door de actie van bv een politiehond gevrijwaard zijn gebleven van een bom, van verspreiding van drugs, gered worden vanonder een hoop puin enz….
    Want “het arme dier” kan hierdoor gewond geraken….
    Wordt het niet hoog tijd dat zulke prietpraters die niets beter te doen hebben dan eindeloze en ondoordachte kritiek te spuien moreel en financieel verantwoordelijk gesteld worden voor het nutteloze tijdsverlies dat ze veroorzaken?

  2. Op als het een circus trucje is ?. Ja dan moeten we het haast verbieden,ik heb het er met onze hond over gehad,
    Hij zegt nu ook al ,dat hij niet meer van plan is om te luisteren, hij wil lid worden van de pvd.en gaat een verbond aan met de kat van de buren ,deze wil ook alleen buiten lopen en alles opvreten ,dat was zijn natuur.ook deze wil lid worden van deze partij.
    Beloofd niet veel goeds,alleen het niveau van deze partij blijft gehandhaafd. Iq van 50 gelijk aan de kat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *