woensdag 19 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | ’STOP MET HET VERGASSEN EN VERSNIPPEREN VAN HANENKUIKENS’

’STOP MET HET VERGASSEN EN VERSNIPPEREN VAN HANENKUIKENS’

Vier dierenorganisaties vragen premier Mark Rutte en de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brandbrief om, in navolging van Frankrijk en Zwitserland, het vergassen van hanenkuikens te verbieden.

Volgens de organisaties worden op Nederlandse boerderijen jaarlijks ruim 40 miljoen hanenkuikens binnen 24 uur nadat ze uit hun ei zijn gekropen vergast, omdat zij niet nuttig zijn voor de eierindustrie. Dit gebeurt terwijl er een techniek bestaat om al in een vroeg stadium in het ei te kunnen zien of de embryo een hen of haantje gaat worden, aldus de dierenorganisaties.
Frankrijk maakte deze week bekend dat er vanaf eind 2021 een verbod op het vergassen en versnipperen van levende kuikens moet ingaan. Zwitserland kwam in september vorig jaar met een verbod. In Nederland is het versnipperen van kuikens nog steeds toegestaan, maar gebeurt alleen het vergassen op grote schaal.

“De Nederlandse regering en boeren beweren altijd koploper te zijn op het gebied van dierenwelzijn, dus wij hopen dat Nederland deze landen opvolgt en dit welzijnsprobleem aanpakt”, aldus een woordvoerder van Animal Rights.

Bron: ANP/Vroegevogels

Kuikens zijn zeer “aaibaar” ook voor schilders

Bekijk ook

Eerste kievitsei binnen twee weken?

Het broedseizoen van de kievit begint dit jaar vroeg. Vorig jaar werd het eerste Drentse ...

1 opmerking

  1. Ja ,nu er de mogelijkheid is, moeten we daar gebruik van maken.het versnipperen of vergassen? Is natuurlijk géén alternatief, voor deze dieren.
    Wat mij ,overings wel verbaasd? Is deze toch vrij kerkelijke pluimvee houders wereld.
    Men heeft het altijd over het ongeboren kind
    . Maar het geboren ? Kuiken nooit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *