vrijdag 28 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | “Stop geleidelijk met het voederen van vogels”

“Stop geleidelijk met het voederen van vogels”

De vzw Vogelbescherming Vlaanderen raadt aan om vanaf nu vogels niet meer te voederen tot het begin van de winter. “Tijdens de broedperiode is er voldoende variabel voedsel te vinden”, luidt het. Het is wel aangeraden om niet plots te stoppen met voeren, maar om geleidelijk aan de hoeveelheid voedsel af te bouwen.
Volgens Vogelbescherming Vlaanderen in het belangrijk dat vogels hun jongen tijdens de eerste levensdagen dierlijk voedsel geven, zoals wormen, spinnen, rupsen, bladluizen en andere kleine insecten.

De maag van een jong is bij de meeste vogelsoorten namelijk nog niet ingesteld op het verteren van nootjes en zaden, dat gebeurt pas na pakweg een week. Als het die dan toch eet, verloopt de vertering van de zaden veel te traag. Daardoor wordt het hongergevoel onderdrukt, gaan de jongen minder vaak bedelen om eten en krijgen ze te weinig voedingsstoffen binnen.

Ook krijgen de jongen in het nest geen water van de ouders. De insecten die ze normaal als voedsel krijgen, bevatten voldoende vocht, terwijl in zaden en noten nauwelijks vocht zit. Daardoor neemt de kans op uitdroging toe.

“Jongen die zaden krijgen, hebben een lager lichaamsgewicht wanneer ze het nest verlaten, waardoor hun overlevingskansen lager liggen gedurende de eerste tien dagen na het uitvliegen”, zo zegt Vogelbescherming Vlaanderen.

Vogels vinden volgens de Vogelbescherming voldoende dierlijk voedsel rond inheemse kruiden, bloemen en struiken met veel nectar, in composthopen, in een schaduwrijk, vochtig hoekje, tussen een stapeltje snoeihout of groenafval, en, vooral, op plaatsen waar geen pesticiden gebruikt worden. ”

bron : de redactie.be

Deze mus heeft ergens meelwormen gevonden op een voederplank !
Deze mus heeft ergens meelwormen gevonden op een voederplank !

Bekijk ook

Onderzoek naar gebruik lijmplank

Boswachters zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart na een melding over het gebruik van lijmplanken. Deze ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *