zondag 31 mei 2020
Homepage | regelgeving | Stichting Papegaai: Verbied alsjeblieft de vogelmarkten!

Stichting Papegaai: Verbied alsjeblieft de vogelmarkten!

Vogelmarkten zijn slecht voor de gezondheid van vogels en mensen, zegt Stichting Papegaai. Chantal van Ham, van de stichting, snapt niet dat er geen toezicht is op deze markten. “Ze moeten verboden worden.”
Van Ham werkt nu tien jaar als vrijwilliger bij de stichting. Ze werkt bij het benzinestation op de ‘s-Gravendijkwal in Rotterdam, maar in de stichting gaan aardig wat uren zitten.
Virussen
De markten zijn slecht voor de gezondheid van de dieren. “Er heersen veel verschillende virussen. Vogels kunnen niet alleen elkaar ziek maken, maar ook mensen.”, zegt Van Ham. ”
Van Ham doelt op de papegaaienziekte. “Deze kan van dier op mens overgedragen worden.” Volgens haar is de voorzitter van Stichting Papegaai al meerdere keren op de IC beland omdat hij niet de juiste behandeling kreeg. “Artsen namen het niet serieus.”

Impulsaankoop
Mensen weten bij aankoop van papegaaien en parkieten te weinig over het onderhoud, zegt Van Ham. Zelf heeft ze ook die fout gemaakt.
“Wij hebben onze eerste papegaai, goed stom en in onwetendheid als impulsaankoop in een dierenwinkel gedaan en we zijn ons pas later gaan verdiepen.”
Vooral de juiste voeding is volgens haar van belang. “Het is vaak doodsoorzaak nummer 1 voor papegaaien en parkieten. Ze krijgen vaak zaadvoeding, maar dat is te eenzijdig voor deze dieren.”
Rechten en belangen van papegaaien
Na de aankoop van de vogel is Van Ham zich gaan inzetten voor de rechten en belangen van papegaaien en parkieten. “En dat is absoluut nodig.”
Voor mensen die een papegaai willen, heeft Van Ham nog wel advies: “Doe het niet, begin er niet aan. Als je het dan toch doet: bezint eer gij begint. Verdiep jezelf.”

bron:rijnmond.nl

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

7 opmerkingen

 1. Dit hebben we ook met kinderen,stop met het maken van kinderen,de peuterzalen ,zijn een bron van virussen en ziektes,alle kinderen worden er ziek,
  De meest dodelijke varianten komen er voor,
  Ook de vervolg scholen bieden onvoldoende quarantaine ruimtes ,voor individuele opleidingen,
  Sluit deze instellingen.
  Van welke planeet komt deze van Ham??
  Dezelfde als Hooimijer en Opperman,alias peppie en kokkie ?
  Ook van dezelfde papagaaien stichting?

 2. En koopt een papagaai in een dierenwinkel zoals chantal van Ham.

 3. Deze mevrouw werkt bij e3n bezine pomp station?
  Is het daar waar mensen longproblemen op lopen door fijnstof.
  De uitstoot van de resten benzine en diesel die zij verkoopt .
  Deze dodelijke variatie van benauwdheid, is een fractie van de griep verschijnselen die papagaaien ziekte teweeg brengt.

 4. De oude truc wordt weer van stal gehaald,plaats je zelf in de slachtofferrol en je krijgt aandacht.Het is gewoon het stichting standaard verhaal dat aanhanger Van Ham(Parrot a person) de wereld instuurt,ingevoerd door Dhr H.dit om de vogel hobby in een negatief daglicht te brengen.Dat de voorzitter niet de juiste behandeling kreeg (als dit zo is)omdat de artsen het niet serieus namen,dan is dat natuurlijk kwalijk of de voorzitter wist het beter dan de artsen dan wordt het een ander verhaal.

 5. Maar is het niet zo dat tegenwoordig bij om het even wat, die oude truc en je zelf in de slachtofferrol plaatsen (eigenbelangen) het geval.
  Zie:
  NPO: meld roofvogelaanvallen op postduiven.
  Doodschieten ooievaar man op nest.
  Spanje: roofvogels vergiftigd.

  Het grootte probleem bij dergelijke vogelmarkten als “Zwolse vogelmarkt”, zijn een gebrek aan controles.
  Vooral in Nederland, omdat er in Nederland geen rekening houden wanneer dergelijke ziektes-virussen zich bij hobbyisten voordoen. In Nederland worden enkel rekening gehouden als iets dergelijks bedrijfsmatig voordoen.
  100% uitsluiten bestaat niet, en wat als er plots zich iets dergelijks voordoet?
  Zie informatie april 2001:
  Vlaamse markten dicht vanwege slijmziekte (pseudo-vogelpest). Met als gevolg dat hobbyisten niet meer mogen deelnemen aan/bij openbare markten. Dat bij hobbyistenevenementen handelaars niet toegelaten zijn.
  De problemen die zich stellen zijn vooral de transporten-trajecten bij dieren-vogels. De herkomst ervan, en vooral de eindbestemming.
  Met de huidige mogelijkheden, zoals internet, is het mogelijk om bij mogelijke uitbraak van één of andere ziekte-virus alle mogelijke gegevens-informatie dieren-vogels te achterhalen, op te zoeken.
  Daarom dienen EU verordeningen wat betreft transport-gezondheid dieren-vogels. En die in sommige Landen zijn aangepast en verstrengd. Zie Italie, en waar is beslist dat hobbyisten die wettelijk niet in orde zijn, niet mogen deelnemen aan-bij dieren-vogelevenementen. Wanneer dit zich meermaals voordoet, hobbyisten tijdelijk, of definitief, worden geschrapt.
  Nogmaals wat Nederland betreft een gebrek aan controle-gedoogbeleid. Geen toeval dat vooral buitenlanders afzakken naar Zwolse vogelmarkt.
  Bekijk eens de informaties wat betreft transport COM Mondial 2019 Zwolle.
  De algemene vaststellingen zijn dat deelnemende hobbyisten wettelijk niet in orde waren van en naar verzamelplaatsen wat betreft de transport van de vogels. Dit vanwege een gezamenlijke transportvergunning.
  Eens benieuwd hoe dit zal oplossen bij COM Mondial Turkije?

  • Ach,als er een bepaalde groep iets niet aanstaat worden alle middelen uit de kast gehaald om het gelijk te halen. Als je stil gaat staan aan wat voor risico,s we in het leven bloot staan kom je niet verder.Het is leven of geleefd worden.Je bent niet verplicht een vogelmarkt te bezoeken.Voedsel tot ons nemen moeten we allemaal en wat daar allemaal mee uitgespookt wordt is niet om vrolijk van te worden.

 6. dus u denkt dat Turkije dit probleem in de hand heeft?
  het buiten de deur houden van ziektes is in een snelle samenleving waar miljoenen verplaatsingen per dag plaatsvinden een utopie.
  de Chinese varkenspest? komt uit een Balkan land?
  vogelpest komt met de trek mee? hoor nooit iets over ??het binnen houden van onze vrije uitloop kippen in die tijd.de grootste pluimveemarkt bij particulieren.
  een hondenziekte uit Rusland.? hoe kan die binnen komen.was toch niet op een hondenmarkt? En vetinair onderzocht anders krijg je géén vergunning voor export?
  wat wil men bereiken.ziektes die bij een voor een dier denkbeeldige grens stoppen.
  een sprookjeswereld
  net als onze pelsdieren naar Polen exporteren en denken dat het daar goed gaat komen.
  sprookjes bestaan niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *