woensdag 27 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Sterke doortrek van goudhaantjes

Sterke doortrek van goudhaantjes

Veel mensen, ook niet-vogelaars, moet het welhaast zijn opgevallen: die pietepeuterige, groene vogeltjes die al fladderend door de tuin schuimen. Goudhaantjes! Het najaar van 2015 kan nu al de boeken in als een topjaar voor doortrekkende goudhaantjes. Op ringbanen worden recordaantallen gevangen en zelfs op trektelposten wordt deze nachttrekker veel gemeld. Waar een klein vogeltje groot in kan zijn.

Goudhaantjes zijn slechts 8,5 cm lang en 4-7 gram zwaar. Goudhaantjes moeten bijna de hele dag door voedsel zoeken om de nacht daarop te overleven of om wéér een etappe trekkend af te leggen. Ze zijn te herkennen aan het gele of oranje kruinstreepje, de donkere zijkruinstrepen en het kraaloogje.

Topjaar
Zoals het er nu naar uitziet trekken er drie- tot vijfmaal meer goudhaantjes door dan in een gemiddeld najaar. Het laatste topjaar was 2010. Dat er bij ons zoveel gezien worden heeft wellicht te maken met de sterke en langdurige oostelijke windstroming, maar ze hebben ook een goed broedseizoen gehad. Ook in Estland bijvoorbeeld zijn dit jaar veel goudhaantjes op trek. Op veel plaatsen gaf het de indruk van een ware invasie, bijvoorbeeld op de Waddeneilanden. Veel boerenerven kregen daar bezoek van goudhanen, en groepen van 30-40 op één enkel erf waren geen uitzondering. Sommige goudhaantjes waren verzwakt en werden door katten gepakt. Weer andere vlogen zich dood tegen ramen, maar het gros verdween weer na een paar dagen. De trek is waarschijnlijk nog niet voorbij, want normaal loopt deze door tot eind november. Er kan nog een nieuwe trekgolf komen.

bron: Vogelbescherming
foto: “Regulus regulus0” by No machine-readable author provided. MPF assumed (based on copyright claims). wikipedia

Het goudhaantje
Het goudhaantje

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *