zaterdag 20 juli 2019
Homepage | inheemse vogels | ‘Sterfte zeekoeten is niet uitzonderlijk’

‘Sterfte zeekoeten is niet uitzonderlijk’

Dode zeekoeten strandden op onze kusten. Tegelijkertijd verloor het containerschip MSC Zoë deze winter een groot aantal containers. Dat was voor velen toch net iets té toevallig. Volgens Kees Camphuysen was alle ophef totaal onnodig. “Wie even in de literatuur was gedoken, had gezien dat deze sterfte van de zeekoeten en andere zeevogels bepaald niet uitzonderlijk was”, zegt hij in Vroege Vogels.
Ode aan een dode zeekoet
Luister live Toevoegen aan afspeellijst
Komende week zullen onderzoekers van Wageningen Marine Research en het Dutch Wildlife Health Center officieel rapport uitbrengen over de doodsoorzaak van de zeekoeten. Kees Camphuysen, zeevogelonderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, denkt niet dat dit met het containerschip te maken heeft: “De stranding van dit jaar komt niet eens in de top-twintig van de afgelopen 45 jaar.”
Olie een belangrijk probleem
Camphuysen onderzoekt al sinds 1974 de strandingen van vogels op de kust. Eerst bleek olie een belangrijk probleem voor de zeevogels. “Er waren tijden dat letterlijk alle gestrande zeekoeten onder de olie zaten”, zegt Camphuysen. “Tegen de verwachtingen in is dat probleem zo goed als opgelost.”
Destijds stelde de overheid een doel dat niet meer dan 10% van de zeekoeten op het strand olie op de veren mocht hebben. Camphuysen: “Wij verwachtten dat dat minstens tot 2030 zou duren voor we dat punt konden bereiken. Maar we zijn er al! We vinden nu nauwelijks nog serieuze olievervuiling op gestrande vogels.”
Geen ‘massastranding’
Maar, gestrande vogels vindt hij Camphuysen nog steeds. En dat is ook heel normaal, benadrukt hij: “Als er – ruw geschat – een miljoen paartjes zeekoeten broeden op de Schotse en Engelse oostkust, en die brengen ieder jaar een half miljoen jongen groot, dan zouden we een groot probleem krijgen als er niet ieder jaar vele tienduizenden jonge vogels zouden overlijden.”
Camphuysen: “Dat sterven gebeurt op wisselende momenten en plaatsen, en ja: ook wel eens massaal. Bijvoorbeeld door relatief voedselgebrek of door stormen, waardoor jongen van hun ouders gescheiden raken. Maar nogmaals: de stranding van de afgelopen winter was bepaald geen ‘massastranding’ zoals we die in het verleden wél vaak hebben gezien.”

bron: nporadio1.nl

Bekijk ook

TWEE ROTTERDAMSE EENDEN MET PIJL IN BORST

In de Rotterdamse wijk Delfshaven zijn in een week tijd twee eenden gevonden met een ...

1 opmerking

  1. Gaan we weer Wageningen inschakelen? Hebben we dat ook niet gedaan ? Met de spreeuwen in den haag?
    Het raport? Het vermoeden? 30 kantjes met denkwijze? De mogelijkheid? Het zou kunnen?
    Ik heb geleerd? Wie schrijft die blijft?
    Dit gaat ook hier al decennia lang op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *