vrijdag 21 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Steeds minder merels in Nederlandse tuinen

Steeds minder merels in Nederlandse tuinen

DEN HAAG – Het aantal merels in Nederlandse steden en dorpen is met 15 procent gedaald vergeleken met vorig jaar rond deze tijd, blijkt uit tellingen van Sovon Vogelonderzoek. Het gaat om de sterkste afname sinds het begin van de tellingen in 2007.
De daling hangt mogelijk samen met uitbraken van het voor merels dodelijke Usutu-virus in de zomers van 2016 en 2017. Het virus, dat oorspronkelijk uit Afrika komt en niet gevaarlijk is voor de mens, wordt overgebracht door muggen. „De uitbraken zijn aanleiding om de aantalsontwikkeling van de merel nauwlettend te volgen”, aldus Sovon.
Een besmette merel is vaak gemakkelijk te herkennen. Ze zien er ongezond en verzwakt uit. Eenmaal besmet sterft de vogel binnen twee tot drie dagen.

Volgens de vogelonderzoekers lijkt er in buitengebieden minder aan de hand te zijn, met een daling van het aantal merels met 4 tot 6 procent.

bron: DeTelegraaf

Bekijk ook

GRONINGEN AIRPORT MAG VOGELS EN ZOOGDIEREN BEJAGEN

De provincie Drenthe heeft in januari toestemming gegeven om vogels en zoogdieren af te schieten ...

1 opmerking

  1. Dit kunnen we hier niet stellen .de merel komt in het oosten nog veelvuldig voor.
    De zanglijster daarin tegen .zowel de grote als de kleine, zie je minder .deze jongen vallen veel ten prooi aan de Vlaamse gaai en de eksters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *