zondag 31 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Steeds meer oehoes in beslag genomen, Vogelrevalidatiecentrum Zundert heeft extra plek nodig

Steeds meer oehoes in beslag genomen, Vogelrevalidatiecentrum Zundert heeft extra plek nodig

Het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert opent zaterdag een extra groot oehoe-verblijf om het groeiend aantal oehoes dat naar de opvang wordt gebracht onder te brengen. Volgens voorzitter Charles Brosens worden steeds meer van deze uilen door de politie in beslag genomen en naar Zundert gebracht.
Deze in beslag genomen dieren kunnen niet meer in de natuur worden uitgezet: “Ze zijn door de mensen verwend. Als we ze zouden loslaten, dan zou je ‘terror-oehoes’ krijgen en dat willen we niet en dat mag ook niet.”
Op dit moment zitten er al meer dan twintig oehoes in het Vogelrevalidatiecentrum. En daarmee zit de opvang al helemaal vol. “We moeten deze grote, nieuwe ruimte creëren om er vier of vijf bij elkaar te kunnen zetten”, aldus Brosens.
Mergelgroeven
In de grote kooi is een rotswand nagebouwd die doet denken aan de mergelgroeven in Limburg, waar de oehoe in het wild voorkomt. “Dit is een beetje de natuurlijke habitat waarin de vogel zich op zijn gemak voelt. Ik denk dat ze hier heel blij gaan zijn, alhoewel ze eerst ruzie gaan maken wie het hoge, mooie plaatsje mag hebben”, zegt Brosens, wijzend naar een soort hoog balkon langs de rotswand.

bron:omroepbrabant

De Afrikaanse oehoe

Bekijk ook

Gespot! Grote groep vale gieren vliegt boven boven de Rotterdamse regio

Een grote groep vale gieren vlogen vanmorgen boven Vlaardingen. Veel inwoners hebben de grote vogels, ...

2 opmerkingen

 1. Wat ik nooit begrijp is het volgende?
  De eerste oe hoe die waren gezien ? In nederland? Waren ontsnapte exemplaren?
  Dit kan dus niet? Of lult men maar iets om weer een opvang in de benen te houden

 2. De eerste oe hoe die waren gezien, waren ontsnapte exemplaren die uit de natuur waren gevangen?
  Is nog altijd een “groot” verschil met gekweekt in gevangeschap terugplaatsen in de natuur?

  Vanwege recente EU roofvogelsverordening zullen er steeds meer en meer roofvogels inbeslag worden genomen. Is op het ogenblik de enigste groep vogels waar eisen zijn vastgelegd wat betreft minimum afmetingen behuizingen-verblijven. Hoe en op welke manieren roofvogels worden gehouden-gekweekt in gevangenschap. Dit zijn vogels die mogen gehouden-gekweekt worden mits voorwaarden. En waarbij bevoegde instanties-personen controleren, en niet dieren-vogelhobyisten die elkaar controlen. En wat in Nederland zo graag zou willen dat dit gebeurd. Dieren-vogelhobbyisten die elkaar controleren, zie alle heisa wat betreft positieflijst, nu huisdierenlijst.
  Roofvogels zullen nooit voorkomen op/bij positieflijst, nu huisdierenlijst.
  De volgende vogelsoort die aanbod zal komen, zijn soorten papegaaien. Met als gevolg dat papegaaien, of sommige soorten ervan, ook niet meer zullen voorkomen op/bij positieflijst, nu huisdierenlijst. Net zoals invasieve soorten, zoals muntjak, ook niet meer voorkomen op/bij positieflijst, nu huisderenlijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *