vrijdag 21 februari 2020
Homepage | uitheemse vogels | STEEDS MEER KROMSNAVELS

STEEDS MEER KROMSNAVELS

De grote geelkuifkaketoe, de geelvleugelara en de bruinoorparkiet. Allemaal papegaaiachtigen die ooit in ons land zijn waargenomen. En met hen vele andere soorten, in Nederland zijn in de loop der tijd wel 37 verschillende soorten papegaaiachtigen gezien. Het gaat om waarnemingen van vrij vliegende vogels, meestal om slechts enkele exemplaren.

De vereniging Sovon Vogelonderzoek Nederland inventariseerde de afgelopen jaren het aantal parkieten en papegaaien en kwam met dit enorme aantal. Van de 37 soorten zijn er maar drie die jaarlijks in Nederland broeden: de halsbandparkiet (Psittacula krameri), de grote alexanderparkiet (Psittacula eupatria) en de monniksparkiet (Myioppsitta monachus). Vóór 2011 zijn ook broedgevallen gemeld van de valkparkiet (Nymphicus hollandicus), Senegal parkiet (Poicephalus senegalus) en geelvleugelara (Ara macao) maar na die tijd zijn er nooit meer broedsels aangetroffen.

Halsbandparkiet
Van alle parkiet- en papegaaiachtigen is de halsbandparkiet het bekendst. Vooral bewoners van de randstad kennen deze luidruchtige, knalgroene met een halsband getooide vogels. Halsbandparkieten zijn holenbroeders, die ook in nestkasten broeden. Het grootste deel van de broedpopulatie van deze soort komt nog steeds in de Randstad voor. Het verspreidingsgebied heeft inmiddels Utrecht bereikt en ook steden ten noorden van Amsterdam. De broedvogelpopulatie wordt voor 2011-2013 geschat op 2800- 4600 paren.

Grote alexanderparkiet
Ook de grote alexanderparkiet broedt jaarlijks in Nederland in de omgeving van Amsterdam-Haarlem. In 2012 zijn er zelfs 9 broedterritoria gerapporteerd. De grote alexanderparkiet is flink groter dan de halsbandparkiet , de totale lengte is ongeveer 58 centimeter. De vogel heeft een groen verenkleed met een rode schoudervlek , een lange puntige staart en een grote rode snavel. De grote alexanderparkiet heeft een zeer opvallende en luide roep. De mannetjes hebben een zwarte keelvlek en een zwarte band die over de wang naar de nek loopt. Vrouwtjes hebben de halsband niet.

Monniksparkiet
De monniksparkiet broedt ook jaarlijks in Nederland. Als de enige van de drie broeders komt deze vogel niet voor in de randstad maar juist daar buiten. hebben een opvallende groene kop, een olijfgroene buik en een lange, groene staart. Ze hebben een kromme papegaaiensnavel, die lichtroze is. Z’n lichaamslengte bedraagt maar 29 cm en daarmee is deze vogel de kleinste van het drietal broeders.

Dat er 37 soorten papegaaiachtigen zijn waargenomen in ons land komt waarschijnlijk door de populariteit van deze vogelsoort als kooi-/volièrevogel.

bron: vroegevogels
foto: eerder geplaatst

Halsbandparkiet
Halsbandparkiet

Bekijk ook

Kwarteleieren Jumbo kun je uitbroeden, ontdekte Hans: ‘Een derde blijkt bevrucht’

Hans uit Oirschot kocht onlangs 160 kwarteleieren bij de Jumbo en stopte ze in de ...

1 opmerking

  1. Onze linkse partijen zullen moeite hebben met meer soorten vogels in de natuur die niet inheems zijn.
    Minder moeite hebben ze met ontheemde mensen,als ze hun dieren maar thuis laten.in hun vaderland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *