dinsdag 10 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Steeds meer kraanvogels overwinteren in Fochteloërveen (video)

Steeds meer kraanvogels overwinteren in Fochteloërveen (video)

Fochteloo – Drieënvijftig kraanvogels overwinterden in januari in het Fochteloërveen. De sleutel van dit succes zijn de rustige slaapplaatsen in het veen, in combinatie met aangrenzende rustige akkers met oogstresten, meldt de site Kraanvogels.net.

Sinds 1999 zijn er kraanvogels in het veengebied. Een kleine twintig jaar later broeden er 8-9 paar, en zijn jaarrond enkele tot tientallen kraanvogels aanwezig.

Rust staat onder druk

Het Fochteloërveen is belangrijk voor de kraanvogel. De rust die het hoogveengebied deze vogels biedt, staat de laatste jaren echter onder druk, aldus Kraanvogel.net. Dat komt onder andere door de sterke toename van de recreatie in het gebied, verstoring en het verjagen van ganzen op de foerageerplaatsen, de regionale luchtvaart en de stadsuitbreiding in Assen en de neveneffecten van de nieuwbouwwijk.

Pleidooi voor afsluiting wandelroute

‘De bescherming van de ecologische relatie tussen hoogveen en akkers vraagt om structurele oplossingen, om de negatieve effecten op de populatie kraanvogels tegen te gaan’. De website pleit voor afsluiting van de wandelroute door het Compagnonsveld als ‘beste optie’. ‘Vanaf het fietspad en de doorgaande Fochteloërveenweg ga je dan vanzelf meer zien. Als kraanvogels niet worden opgejaagd en zich veilig voelen, nemen ze minder afstand van mensen’, aldus Kraanvogel.net.

Meer samenwerking met boeren

De website pleit ook voor meer samenwerking met de lokale boeren. ‘Zij bewerken het akkerland dat grenst aan het natuurgebied en kunnen zorgen dat het rustig blijft op de akkers’.

bron:dekrantvan middendrenthe.nl/Youtube

Kraanvogel

 

Bekijk ook

Vogelhospitaal Naarden sluit deuren omdat NVWA na tientallen jaren wakker wordt ?

NAARDEN – Vogelhospitaal Naarden heeft per direct de deuren gesloten. De maatregel volgt nadat de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *