dinsdag 22 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | Steeds meer drones in de Biesbosch: ‘Vogels komen hier voor hun rust’

Steeds meer drones in de Biesbosch: ‘Vogels komen hier voor hun rust’

DRIMMELEN – Beheerders en handhavers in de Biesbosch maken zich steeds grotere zorgen over drones. Hobbyfilmers en –fotografen maken met hun drone weliswaar prachtige beelden van het natuurgebied, maar verstoren daarmee de rust van de vogels. “Die schrikken ervan en dat kan niet de bedoeling zijn.”

Afgelopen week werden er tijdens een grote controle in de Biesbosch al vijf mensen op de vingers getikt. “Ze komen uit het hele land hierheen om spectaculaire beelden te maken en ik denk ook heus wel eens Potverdorie, wat mooi!, maar het mag niet. We hebben regels ingesteld om de wildgroei van dronegebruik te voorkomen. Ondanks dat je niet zelf met een camera het gebied verstoort: een drone blijft een robot en robots mogen niet opeens meer dan mensen mogen”, aldus boswachter Thomas van der Es.

Verstoring
Volgens Van der Es jagen de drones de vogels de stuipen op het lijf. “De natuurvogels, eenden en steltlopers schrikken ook van een zeearend, maar dat is de natuur. Schrikken van drones is niet de bedoeling. Een paar plekken in de Biesbosch zijn heel belangrijk voor de rust van de vogels. Die komen hier om uit te rusten of te nestelen.”

Van der Es hoopt met een ‘stukje voorlichting’ te voorkomen dat hij de dronegebruikers de hele dag achter de vodden moet zitten. “Het is onwetendheid. De gebruikers van de drones hebben vaak simpelweg geen idee dat het verboden is.”

Waarschuwing
Hoewel de vliegers een boete kunnen krijgen voor het verstoren van de flora en fauna, houden de handhavers het liever bij een waarschuwing. “We zijn immers ook gastheer van de Biesbosch en als we het de mensen uitleggen, pakken ze hun drone meestal zonder mopperen weer in.”

bron: omroepbrabant
foto: “Nationaal Park De Biesbosch” by Donar Reiskoffer.

Nationaalpark De Biesbosch
Nationaalpark De Biesbosch

Bekijk ook

SP hekelt de plezierjacht op vogels in Zuidplas

De SP in Zuidplas hekelt de ganzenjacht op dit moment in de gemeente Zuidplas. De ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *