zondag 31 mei 2020
Homepage | natuurbescherming | Stadsvogels zoeken onderdak in West-Brabant en hebben echte adviseurs

Stadsvogels zoeken onderdak in West-Brabant en hebben echte adviseurs

BREDA – Officieel heten ze ‘stadsvogeladviseurs’. Het is een vrijwilligersfunctie die enkele jaren geleden in het leven is geroepen door de Vogelbescherming. Maar met een beetje fantasie zou je Eric Corssmit en Willem Veenhuizen ook de woningbouwvereniging voor vogels kunnen noemen. Want dat is precies wat de Bredanaars doen; voorzien in huisvesting voor dakloze vogels.
En dat is hard nodig, zeggen ze. Willem Veenhuizen: “Als we niets doen, gaan er veel populaties van typische stadsvogels, zoals de gierzwaluw, verloren.”

Probleem
Het probleem is snel uit de doeken gedaan. Het is voor vogels steeds moeilijker om in het voorjaar een plekje te vinden in de stad om te broeden. Nieuwe woningen en kantoren worden zo goed geïsoleerd dat het onneembare vestingen zijn geworden.

Geen gaatje of spleetje meer te vinden. Zelfs niet onder de dakpannen. En veel oude kantoren en stadspanden – favoriete broedplaatsen van huismussen en gierzwaluwen – worden gesloopt. Veenhuizen: “Kun je het je voorstellen? Komt zo’n gierzwaluw in het voorjaar terug uit West-Afrika, uitgeput na een heldhaftige reis van duizenden kilometers, en dan is hij zijn nest kwijt. Dat doet ons echt zeer.”

Al een jaar of vijf zijn de twee het hardnekkige ‘vogelgeweten’ van gemeenten, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars. Hun werkgebied is Breda en omstreken. Ze geven gevraagd en ongevraagd advies hoe het leefgebied van vogels in de bebouwde kom beter beschermd kan worden.

Breda is tot nu toe de enige gemeente in West-Brabant met eigen stadsvogeladviseurs. Vogelbescherming streeft er naar om in zoveel mogelijk gemeenten een stadsvogeladviseur te benoemen.

bron: bndestem.nl
foto: “Duiventoren Kortrijk naast Conservatorium” by Nieuw uit nl. Wikimedia Commons

Deze duiventoren staat in Kortrijk (Vlaanderen); of dat ook het werk is van stadsadviseurs ?
Deze duiventoren staat in Kortrijk (Vlaanderen); of dat ook het werk is van stadsadviseurs ?

Bekijk ook

Gebruik géén plakstrips bij bestrijding eikenprocessierups

De wanhoop nabij plakken gemeenten en burgers dit eikenprocessierups-seizoen brede plakstrips om bomen, in de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *