donderdag 16 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Staatssecretaris versoepelt maatregelen tegen vogelgriep

Staatssecretaris versoepelt maatregelen tegen vogelgriep

De maatregelen die de overheid heeft genomen om verspreiding van vogelgriep tegen te gaan, worden iets versoepeld. Het verbod om plekken te bezoeken waar pluimvee wordt gehouden wordt opgeheven en bij het vervoeren van de vogels hoeft geen klinisch onderzoek meer plaats te vinden.
Dat heeft het ministerie van Economische Zaken donderdagavond bekendgemaakt. “Voor hobbyhouders van vogels komt het bezoekverbod te vervallen. Bij commerciële pluimveebedrijven is bezoek alleen mogelijk wanneer wordt voldaan aan een streng hygiëneprotocol”, stelt een woordvoerder van staatssecretaris Martijn van Dam.

De versoepeling van de maatregelen geldt voor heel Nederland. De ophok- en afschermplicht en andere verordeningen om verspreiding van vogelgriep tegen te gaan, blijven van kracht.

“Uit de risicobeoordelingen van de deskundigengroep blijkt dat met name het verspreidingsrisico tussen bedrijven is gedaald. Daarom wordt het bezoekverbod nu versoepeld.”

Klinisch onderzoek
Ook het klinisch onderzoek van eenden en kalkoenen die bij een slachthuis worden aangeboden, is niet langer verplicht. Daarnaast komt er een einde aan het verplichte klinisch onderzoek voor het vervoer van pluimvee naar een pluimveebedrijf.

Bij twee hobbyhouders in Drenthe en Zuid-Holland werden drie weken geleden nog besmettingen ontdekt. Al het pluimvee op deze locaties werd toen geruimd.

Bron: ANP

Bekijk ook

Hoe klinkt een kneu en vooral ook, hoe ziet hij er uit(met video)

De kneu kneutert, krast en babbelt tevreden voor zich uit en vooral ook door elkaar ...

1 opmerking

  1. In Belgie zijn de huidige vogelgriep voorzorgsmaatregelen met tien dagen verlengd, en blijven van kracht tot en met woensdag 19 april 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *