woensdag 19 februari 2020
Homepage | foto & film | SPREEUWENZWERMEN, FASCINEREND EN HYPNOTISEREND (video)

SPREEUWENZWERMEN, FASCINEREND EN HYPNOTISEREND (video)

Van verschillende filmers kregen we zwermen van spreeuwen opgestuurd. We kunnen ons voorstellen dat als je zo’n formatie tegenkomt, je wel moet stoppen om te kijken. In de werkelijkheid zal het nog veel mooier zijn geweest, maar op ons werkt zo’n filmpje al licht hypnotiserend.
WAAROM DANSEN SPREEUWEN?
Er is veel onderzoek gedaan naar de bewegingen binnen een spreeuwenzwerm. Bioloog prof. dr. Charlotte ­Hemelrijk van de Rijksuniversiteit Groningen stelt bewegingen binnen een zwerm ontstaan door eenvoudige gedragsregels.

Vliegen in een grote groep biedt bescherming tegen roofvogels en als ze bij elkaar komen vlak voor het slapen gaan, zijn ze te opgewonden om te gaan slapen.

Ze vliegen dan allemaal met een contante snelheid van 36 km/u en botsen daarom bijna nooit. Belangrijk om te weten is dat Hemelrijk er vanuit gaat dat er geen leider is in een spreeuwenzwerm. Een spreeuw let alleen op de zeven vogels om zich heen, en daardoor verplaatst een beweging zich wat vertraagd door de zwerm.

Als door toeval een spreeuw naar links helt, zullen de spreeuwen daar omheen zich allemaal razendsnel aanpassen en draait ineens de hele zwerm. Soms verdikt zo’n zwerm zich plots om daarna weer uit elkaar te waaieren.

Maar er zullen nog meer factoren een rol spelen in het ontstaan van dit soort fascinerende zwermen en dat zal meer onderzoek uitwijzen.

Bron: Vroegevogels/Youtube

Bekijk ook

Eerste vogels laten zich weer zien vanwege vroege lente

De lente komt vroeg in de natuur dit jaar. De eerste kieviten zijn alweer terug ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *