dinsdag 18 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Spreeuwenvanger die minstens 20.000 vogels doodde riskeert half jaar cel

Spreeuwenvanger die minstens 20.000 vogels doodde riskeert half jaar cel

MALDEGEM – De vijftigjarige Danny T. uit Maldegem stond gisteren voor de Gentse rechter op verdenking van ‘massale en bijna industriële’ spreeuwenvangst. T. riskeert zes maanden cel en een boete van 2.000 euro. “De omvang van dit dossier is ongezien”, klonk het bij het parket. “Maar liefst 21.000 vogels moesten eraan geloven.”
Redelijk wat tumult, gisteren in de Gentse rechtbank. Beklaagde Danny T. kreeg het op zijn heupen tijdens de ondervraging van rechter Jan Van den Berghe over zijn minutieus bijgehouden ‘boekhouding’ van zijn spreeuwenvangst. Het parket verdenkt T. ervan tussen 2011 en 2014 ongeveer 21.000 vogels gevangen en gedood te hebben, een agenda waarin de dagelijkse vangst en handelingen beschreven werden, geldt als grootste bewijsstuk.

Danny T. ontkende aanvankelijk in alle talen dat hij de vogels zelf ving en doodde. “Een Nederlander bracht mij te pas en te onpas tientallen, soms honderden spreeuwen. Ik kuiste die dan,waarna hij ze terug kwam ophalen”, klonk het tot halverwege het verhoor.

T., vorig jaar nog geopereerd aan zijn hart, kreeg het lastig en vroeg een glas water. Zijn advocaat Luc Ryckaert maakte er gebruik van om orde op zaken te stellen.

Hij bekende vervolgens in naam van zijn cliënt de feiten uit 2011, waarop T. zelf al roepend toegaf dat hij “in 2011 inderdaad spreeuwen gevangen en gedood heeft, maar daarna niet meer”.

bron: nieuwsblad.be
foto: Door Ian Dunster – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia

Jonge spreeuw wordt gevoerd
Jonge spreeuw wordt gevoerd

Bekijk ook

Vader en zoon na jaren van klachten voor de rechter voor verven papegaaien

Het verschil tussen een geelvleugelara en een groenvleugelara lijkt miniem. Toch mogen alleen de eerste ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *