zaterdag 4 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Spreeuwensterfte zet door: zeker 120 nieuwe doden

Spreeuwensterfte zet door: zeker 120 nieuwe doden

Een week na de laatste massale spreeuwensterfte in het Haagse Huijgenspark zijn er opnieuw tientallen dode spreeuwen gevonden. Vogelopvang de Wulp spreekt over zeker 120 nieuwe vogellijkjes. Daarmee komt het dodental op 267.
Medewerkers van de Dierenambulance waren een groot deel van de ochtend bezig met het verzamelen van de dode vogels. Tussen de lijkjes werd deze keer ook een levende spreeuw gevonden, meldt buurtbewoonster Isabel Elena Tirado. ,,Deze keer lagen ze verspreid over het hele park en niet onder een paar bomen zoals de vorige keer. Gelukkig hebben ze deze keer ook een levende gevonden. Ik hoorde alleen dat het niet heel goed met hem gaat.”

Alle spreeuwen werden meteen overgebracht naar verschillende onderzoeksinstituten, zoals het gespecialiseerde Wageningen Bioveterinary Research laboratorium in Lelystad en de Haagse Vogelopvang de Wulp. Volgens Sharon Lexmond van De Wulp kan de vondst van de levende spreeuw leiden tot nieuwe inzichten. ,,We kunnen nu uitgebreid bloedonderzoek doen, wat bij de dode vogels niet kon”, zegt ze. ,,Eerder konden we al het usutuvirus en het westnijlvirus uitsluiten, maar nu kunnen we ook zoeken naar sporen van andere ziekten.”

In afwachting van de conclusies van het onderzoek is het gebied wederom afgezet door de politie. De Haagse Partij voor de Dieren reageerde geschokt op sociale media. ,,Wat een triest nieuws. Wij willen dat de gemeente maatregelen neemt als uit het onderzoek blijkt dat de spreeuwen door voorkombare oorzaken zijn overleden.”

bron/citaat: ad.nl

spreeuw (wiki)

Bekijk ook

Nieuw licht op zingende mannetjesmezen

Alles wat we altijd dachten te weten over de zang van de koolmees is nu ...

2 opmerkingen

 1. Ik dacht dat men een week geleden al monster had genomen.
  Zijn daar géén resultaten uitgekomen?
  Het is vreemd dat alleen daar? Dit voorkomt?
  Je zou denken aan een andere oorzaak.
  Besmet water? Voer?
  Maar zolang er géén resultaten bekent zijn. is het gissen

 2. Wij wonen in zevenaar en hier al vanaf dat gedoe met de buxusrups geen spreeuw meer te zien.
  Normaal veel in de tuin maar echt niet 1 meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *