vrijdag 21 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Speciale kruidenmix moet ganzenterreur voorkomen

Speciale kruidenmix moet ganzenterreur voorkomen

Met speciaal gras kunnen boeren ganzen op afstand houden. Voor de veehouders vormen zij nu een ware plaag. De Dierenbescherming pleit voor het gebruik van een kruidenmengsel op de weilanden dat de vogels niet lusten en koeien wel. Agrariërs zien een proef wel zitten.
Engels raaigras, kropaar, veldbeemd. Allemaal grassoorten die ganzen helemaal niet lekker vinden omdat zij ze moeilijker verteren, terwijl koeien ze graag op het menu hebben. Net als paardenbloem, witte weideklaver en duizendblad. De Dierenbescherming promoot deze kruidenmix bij het provinciebestuur als een van de manieren om de ganzenoverlast te bestrijden. De groeiende ganzenpopulatie richt nu veel schade aan op de weilanden.
Vorig jaar declareerden boeren in Zuid-Holland 824.000 euro aan ganzenvraatschade. Dat is bijna twee ton meer dan in 2015, allerlei maatregelen als het afschieten van ganzen ten spijt. Vorig jaar werden ruim 82.000 ganzen gedood, 20.000 meer dan in 2015. Het aantal ganzen bleef desondanks stabiel op zo’n 130.000.

Ganzenschade
De Dierenbescherming ziet in het speciale kruidenmengsel, het zogeheten Pure Graze Systeem, een ‘slimme en diervriendelijke manier’ om de ganzenschade te beperken.In de praktijk moet dat nog blijken. Akkerbouwer Basjan Niemansverdriet uit de Hoeksche Waard staat niet afwijzend tegenover een proef. Hij gaat bij de boerenbelangenorganisatie LTO Noord in Zuid-Holland over de flora en fauna. ,,Alles wat voorkomt dat wij om een schadevergoeding moeten vragen, daar zijn wij voor.’’

Bepalend voor deelname aan een proef is wel de kwaliteit van het nieuwe grasmengsel, zegt Niemansverdriet. ,,We zaaien in voor meerdere jaren. Dan moeten we zeker zijn dat de opbrengst goed is.’’ Ook is hij bang dat de ganzen zich, als zij op de weilanden niet meer aan hun trekken komen, volop zullen storten op de akkers. ,,Natuurlijk kunnen die boeren dan ook weer gewassen en graan poten die de dieren niet moeten. Uiteindelijk willen we dat de ganzen alleen in de natuurgebieden zitten. De uitdaging is die zo in te richten dat die dieren daar moeilijker nestelen zodat de populatie afneemt, maar wel meer kunnen foerageren.’’

bron: AD?Hoekschewaard

 

Bekijk ook

GRONINGEN AIRPORT MAG VOGELS EN ZOOGDIEREN BEJAGEN

De provincie Drenthe heeft in januari toestemming gegeven om vogels en zoogdieren af te schieten ...

1 opmerking

  1. Deze proef moeten ze niet laten schieten komt er misschien ook nog wel Pure Graze Cheese.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *