maandag 21 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | Soorten toegevoegd aan tellijst tuinvogels

Soorten toegevoegd aan tellijst tuinvogels

De grote Canadese gans en de Middelste bonte specht.
Ze zijn in de winter steeds vaker te zien in Nederland, zelfs in dorpen en steden. Vogelbescherming Nederland voegt de twee soorten daarom toe aan de lijst van de Nationale Vogeltelling. Die is dit keer op 16 en 17 januari.
Dit type gans is een vrij schaarse broedvogel die leeft in moeras, park en stedelijk gebied. De Middelste bonte specht komt vooral voor in oud eikenbos in het oosten van het land.
“Elk jaar tellen tienduizenden liefhebbers de vogels in hun tuin zijn. Zo ontstaat een duidelijk beeld welke vogels ’s winters in tuinen voorkomen”, aldus een woordvoerster donderdag. Als het zachte weer aanhoudt, zal dat zeker gevolgen hebben voor de telresultaten. “Hoe zachter het weer, hoe meer voedsel vogels in het bos kunnen vinden. Slaat het weer om en wordt het koud met sneeuw dan trekken veel vogels naar de tuinen, zeker als daar vogelvoer is.”
Fraters
Er zijn ook vogelnamen van de tellijst afgevoerd: de visarend en de frater bijvoorbeeld. “Nog maar erg weinig fraters trekken naar ons land, waarschijnlijk omdat ze hier weinig voedsel kunnen vinden. De visarend verdween ook van de lijst, omdat de kans miniem is om er eentje te zien in de winter.”
De vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De eerste zogenoemde midwintertelling was in 1966 in grote delen van Europa, Azië en Afrika. Nederland doet voor de veertiende keer mee. Vorige week keer – in januari 2015 – waren er 55.000 deelnemers. De top drie van meest gespotte tuinvogels was toen: huismus, koolmees en merel. “Uit eerder tellingen bleek dat de halsbandparkiet oprukt in de stad en dat de koolmees ook steeds meer een stadsvogel wordt.”

bron: Vogelbescherming/Telegraaf
foto: “Dendrocopos medius (Marek Szczepanek)” by Marek Szczepanek Wikimedia Commons

Hoe vaak wordt de middelste bonte specht geteld ?
Hoe vaak wordt de middelste bonte specht geteld ?

Bekijk ook

SP hekelt de plezierjacht op vogels in Zuidplas

De SP in Zuidplas hekelt de ganzenjacht op dit moment in de gemeente Zuidplas. De ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *