dinsdag 22 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | Sommige vogels zingen al honderden jaren traditiegetrouw hetzelfde liedje.

Sommige vogels zingen al honderden jaren traditiegetrouw hetzelfde liedje.

Mensen zijn heel goed in het overnemen van eigenschappen en gewoontes, zodat die van generatie op generatie jarenlang mee kunnen gaan. Maar de mens blijkt niet de enige diersoort te zijn die een vorm van traditie in stand kan houden. In een onderzoek gepubliceerd in Nature Communications vinden onderzoekers dat sommige zangvogels mogelijk al honderden jaren hetzelfde liedje zingen.
Moerasgors
De Londense team keek voor dit onderzoek naar de moerasgors (Melospiza georgiana), een klein, bruin-grijs vogeltje dat in moerassige gebieden in het noordoosten van Amerika leeft. Om te kijken hoe de jonge vogels precies ‘kiezen’ welke melodietjes ze moeten onthouden, maakten de onderzoekers zangopnamen van 615 mannetjes binnen zes populaties verspreid over het land.Gebruik pijltoetsen
Door de hele exacte, uitgebreide dataset te gebruiken in computermodellen konden de onderzoekers verschillende conclusies trekken. Zo blijkt de moerasgors ontzettend goed te zijn in het kopiëren van melodietjes: in een ongelofelijke 98 procent van de gevallen zingen de vogeltjes een deuntje precies na. Dat maakt dat sommige liedjes honderden jaren meegaan.
Conformist bias
Ook viel het de onderzoekers op dat het bij het overnemen van een deuntje, niet om toeval gaat. In plaatst daarvan bleken de jonge vogels de ‘populairste’ deuntjes van hun buren over te nemen. Van dit fenomeen, conformist bias, werd tot voor kort gedacht dat het alleen bij mensen plaatsvond.

“Deze combinatie van geavanceerde evolutionaire modellen en een uitgebreide dataset van opnamen samengebracht met kennis over hoe het leerproces zich voltrekt, is echt innovatief”, vertelt gedragsbioloog Carel ten Cate (Universiteit Leiden).
Culturele evolutie
Ecoloog Wouter Halfwerk (Vrije Universiteit) is het daarmee eens. “Wel zou je verwachten, dat als die conformist bias echt zo sterk zou zijn, mannetjes heel snel over een heel groot gebied allemaal hetzelfde deuntje zouden zingen.” Dát zagen onderzoekers hier niet. Er is dus nog iets dat ervoor zorgt dat het lokaal blijft. “Nagaan wat dat precies is, zou een heel interessante vervolgstap in de culturele evolutie zijn”, besluit de wetenschapper.

Volgens ten Cate is er overigens meer gedrag bij vogels dat duidt op een zekere vorm van traditie. “Er is allerlei onderzoek dat laat zien dat bij diverse soorten ook trekroutes en pleisterplaatsen van generatie op generatie worden doorgegeven”, vertelt hij.

bron:kijkmagazine.nl

De moerasgors

Bekijk ook

Stadsvogeladviseur worden ??

Stadsvogeladviseurs zijn voor Vogelbescherming de ogen en oren in het stedelijke gebied. Sinds 2009 zetten ...

1 opmerking

  1. Ja net als de mensen ,ze schreeuwen wel ,maar weten vaak niet waarom ,of waarover?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *