maandag 21 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | Sneller eten en drinken voor kuikens inzet rechtzaak

Sneller eten en drinken voor kuikens inzet rechtzaak

Pas geboren kuikens moeten sneller toegang tot eten en drinken krijgen nadat ze uit het ei zijn gekropen. Dit vindt Wakker Dier. Uit onderzoek blijkt dat de sterfte onder jonge kuikens toeneemt als ze binnen 36 tot 60 uur geen voedsel en water krijgen. De overheid komt nu in actie als de kuikens meer dan 60 uur vasten.
Procedure
Deze regel van de overheid is onderdeel van een procedure die Wakker Dier vier jaar geleden tegen het ministerie van Economische Zaken is gestart. De overheid heeft besloten de grens op 60 uur te leggen. Wakker Dier is het niet met deze uitspraak eens en gaat in hoger beroep om te eisen dat de overheid sneller gaat ingrijpen.
Onderzoek
Wakker Dier verwijst naar een literatuuronderzoek van de Wageningen University & Research waaruit blijkt dat er significant meer kuikens sterven als ze binnen 36 tot 60 uur geen eten en drinken krijgen. Jonge kuikens die 48 uur moeten wachten voordat ze iets krijgen, sterven vaker voor hun 42e levensdag dan hun soortgenootjes die eerder toegang tot voedsel en water krijgen. In Nederlandse pluimveebedrijven duurt het gemiddeld 24 tot 48 uur voordat kuikentjes kunnen eten en drinken.
Nieuwe broedsystemen
De pluimveesector is volop in ontwikkeling om de kuikens eerder toegang tot eten en drinken te geven volgens Wakker Dier. Er worden broedsystemen ontwikkeld waarbij de kuikens vrijwel direct nadat ze uit het ei zijn gekomen toegang krijgen tot water en voer. Alle partijen hebben hier baat bij: minder leed voor het kuiken, de boer krijgt vitalere kuikens en er wordt minder antibiotica gebruikt.

bron: Wakker Dier
afbeelding: Tjitske Wiersma(acryl)

Bekijk ook

SP hekelt de plezierjacht op vogels in Zuidplas

De SP in Zuidplas hekelt de ganzenjacht op dit moment in de gemeente Zuidplas. De ...

1 opmerking

  1. Nu komt het mij voor dat wakker dier ? Wel meer rechtzaken aanspant tegen organisaties die niet aan hun eisen voldoen.
    Maar dat we dierej niet van voedsel en water moeten ontzien naar 40 uur ,kan ik mij wel in vinden ,als ze het dan willen drinken of eten ,is aan hunzelf,dat wageningen de WUR hier een mening in had ? Ook te begrijpen,dat hadden ze ook in de positief en nagatief lijst ,samen met Wikipedia?..
    Een gedegen onderzoek? of was dat natte vinger werk.
    Vandaar dat de rechter dit met een grote boog in de prullebak heeft gegooid,
    Organisaties die niet naar anderen willen luisteren, denken vaak dat ze alleen gelijk hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *