zaterdag 14 december 2019
Homepage | foto & film | SLOBEEND SLOBBERT NIET ALLEEN (video)

SLOBEEND SLOBBERT NIET ALLEEN (video)

Een bijzonder filmpje (1e video) binnen van Edith Kwaaitaal. Een grote groep slobeenden werkt samen om voedsel te verzamelen. Wel vaker zien we kleine groepjes slobeenden foerageren, maar zo’n grote ronddraaiende groep hebben wij nog nooit gezien.
Samenwerking
Slobeenden cirkelen langzaam door het water op zoek naar voedsel. In diep water brengen ze met hun pootbewegingen kleine zaadjes en diertjes naar boven. Meer beweging brengt meer voedsel naar boven, en daarom zijn ze vaak te zien in kleine groepjes.
Filtersnavel
De eenden zuigen het voedselrijke water op aan de punt van de snavel en persen het er weer uit aan de snavelbasis. Kleine waterdiertjes en waterplanten worden zo uit het water gezeefd. Het slobberen is goed te zien in onderstaand filmpje van Harry Brummelhuis. (video 2)In dit filmpje draaien de eenden ook rondjes, maar deze keer om hun as in plaats van om elkaar.
Markante snavel
De slobeend lijkt wat betreft kleur wel wat op de wilde eend, maar is duidelijk te herkennen aan zijn brede platte snavel. De snavel van de slobeend is speciaal gevormd voor de slobberende manier van foerageren. Het bovenste gedeelte van de spatelvormige bek ligt over het onderste gedeelte heen. In de snavel zitten 110 kamvormige lamellen waardoor de snavel werkt als een perfecte voedselfilter.

bron:Vroegevogels/Youtube

 

Bekijk ook

NVWA MAAKT VOGELOPVANG VLEUGELLAM

De Vogelopvang in Naarden vangt even geen vogels meer op. Na een bezoek van de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *