zaterdag 14 december 2019
Homepage | uitheemse vogels | Slangenarend voelt zich thuis in De Biesbosch, geen exotische slangen maar kikkers op het menu

Slangenarend voelt zich thuis in De Biesbosch, geen exotische slangen maar kikkers op het menu

WERKENDAM – “Een bijzonder boeiende vogel”, typeert boswachter Jacques van der Neut de slangenarend die al een week verblijft in Nationaal Park De Biesbosch. “Na de zee- en visarend hebben we er een derde soort bij.”

Van der Neut is enthousiast en met hem een grote groep vogelliefhebbers. “Vanuit de wijde omtrek komen de vogelaars naar het park om de roofvogel te spotten. Ik heb er vanochtend zo’n vijftig vogelaars geteld.”

De slangenarend huist normaliter in het zuiden van Europa, maar wil nog weleens iets noordelijker zijn heil zoeken. “Met name de jonge vogels die nog niet hebben gebroed lijden een zwervend bestaan. Ze zijn al eerder gezien in het Noordoosten van ons land, maar deze slangenarend heeft de Biesbosch uitgekozen en is al een aantal keren waargenomen, onder meer in de Noordwaard.”
Fel gele ogen
En dat is met een lengte zeventig centimeter en een spanwijdte van 180 centimeter ook niet heel verwonderlijk. Van der Neut schat in dat de arend een ‘tweedejaars vogel’ is. “Een volwassen slangenarend heeft fel gele ogen en een soort van donderbruine ‘bivakmuts’. Verder hangen ze stil in de lucht (‘bidden’), hangen hun klauwen uit en duiken dan op hun prooi.”
In zuidelijke landen voeden de slangenarenden zich met slangen en reptielen. “Dat is kaassie hoor voor deze vogels, maar die staan hier niet op het menu. Gelukkig hebben ze een breed voedselspectrum. Een verzwakte vogel, muis of kikker gaat er ook wel in.” Wanneer de roofvogel weer naar zuidelijke oorden vertrekt is onduidelijk. “Voorlopig zijn we blij met zijn aanwezigheid.”

bron:omroepbrabant

Bekijk ook

Roze pelikaan in Reestdal (video)

Begin december heeft een zeldzame roze pelikaan zich aangesloten bij een grote groep ooievaars en ...

2 opmerkingen

  1. Wat ik niet helemaal begrijp is het volgende? De jonge kraanvogels ,die omkwamen in Egberts dijkvennen.was de schuld van een aantal mensen,die hadden deze vogels de dood ingejaagd, omdat ze niet rustig konden broeden,
    Nu komen honderden mensen kijken ? En het word haast aangemoedigd?
    Ben ik nu zo stom ? Of een honderden anderen?

  2. Wat is er nu leuker dan een foto van een slangenarend in ons kikkerlandje.Misschien wel een trotse Biesbosch boswachter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *