woensdag 12 augustus 2020
Homepage | foto & film | Sjeiks komen roofvogels kopen in Brabants dorp (video)

Sjeiks komen roofvogels kopen in Brabants dorp (video)

Roofvogelfokker Ivo van Lanen uit het Brabantse kerkdorp Langenboom krijgt zo’n tien keer per jaar rijke sjeiks op bezoek die bij hem roofvogels kopen. De slechtvalken, arenden, buizerds en uilen gaan voor 3000 tot 10.000 euro van de hand.
Zijn bedrijf Het Muithuis is met 150 roofvogels een van de grootste fokkerijen van het land. Ivo en zijn vrouw Patricia begonnen met de vogels voor zichzelf, maar inmiddels exporteren ze veel dieren naar de golfstaten.
De roofvogels gaan naar Qatar, Bahrein, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. Valken worden daar als heilige vogels gezien. De Arabieren trainen de vogels en doen mee aan wedstrijden.
De valken worden beoordeeld op hun uiterlijk, maar ook op hun vliegsnelheid. De slechtvalken van het Brabantse echtpaar halen ruim 370 kilometer per uur, schrijft Omroep Brabant.

bron: NOS/Youtube

Een slechtvalk met jong in zijn natuurlijke omgeving

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

5 opmerkingen

 1. Zullen er wel weer een aantal beginnen te roepen .of in roofvogel termen te spreken ,schreeuwen.
  Het fokken van top paarden naar Amerika is ingeburgerd,het fokken van top duiven naar Japan ook ,eendags kuikens over de hele wereld ook.
  Maar roofvogels ?? Zal wel een probleem zijn. Voor sommige .

 2. Denk dat er nog altijd een verschil is, of zou moeten zijn, tussen hobby matig en bedrijfsmatig dieren/vogels houden en of fokken/kweken. Of is het de bedoeling om van de vogelhobby een professionele hobby te maken. Zoals bij de duivensport, en waar zelfs een Oline veilingshuis voor duiven bestaat (PIPA).
  Is dat het uiteindelijk doel van het kweken van allerhande kleuren en of vogeltentoonstellingen? Dan is men nog verwonderd dat de term bedrijfsmatig steeds meer voorkomt, wordt gebruikt, bij vogelhobby.
  Bedrijfsmatig heeft onder andere ook te maken met preventieve maatregelen vogelgriep. Zoals nu in Nederland vanwege vogelgriep, hobbymatige maatregelen worden tijdelijk vervangen door bedrijfsmatige maatregelen.

  • Vogels(dieren) houden om winst te maken lijkt mij bedrijfsmatig.Hobby kost vaak geld.Dat met vogelgriep alles op één hoop gegooid wordt komt door onwetendheid, maar als ik het goed begrepen heb vallen vogelshows straks erbuiten.

 3. Vogelshows kunnen er alleen erbuiten vallen als er onderscheid wordt gemaakt tussen bedrijfsmatig en hobby matig.
  Zoals in Belgie: vogelhandelaars niet toegelaten.

  • Heeft volgens mij niets met hobby of bedrijfsmatig van doen.Gaat er om vormt een tijdelijke vogelshow een risico. Wie tegen vogelshows zijn zal hoogstwaarschijnlijk ja roepen zonder wetenschappelijke onderbouwing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *