zondag 31 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Simpel paaltje is redding voor de kerkuil

Simpel paaltje is redding voor de kerkuil

Een simpel paaltje van twee meter hoog met een dwarsligger erop. Dat is volgens de Friese bioloog en uilenonderzoeker Johan de Jong de oplossing voor het relatief groot aantal kerkuilen dat wordt doodgereden in het verkeer.

De Jongs idee lijkt te werken. Sinds er een paar van die paaltjes langs de snelweg A7 bij Beetsterzwaag staan, is het aantal kerkuilen dat wordt doodgereden gedaald van dertig naar twaalf per jaar.

Paaltje naar paaltje
“Bij het jagen gaan kerkuilen altijd van paaltje naar paaltje,” legt De Jong bij Omrop Fryslân uit. “Maar bij de wegen stonden alleen die bekende groene hectometerpaaltjes. Lang niet hoog genoeg. Als ze daar vanaf vliegen, zitten ze veel te laag en worden ze vrijwel zeker aangereden. Ook al omdat ze niet snel vliegen, hooguit vijftien kilometer per uur.” De uilenkenner schat dat 60, misschien wel 65 procent van de kerkuilen zo in het verkeer om het leven kwam.

De Jong werkte vijf jaar aan de oplossing: een paaltje van zo’n twee meter hoog dat een paar meter verderop in de berm wordt geplaatst. Met een dwarsligger op de kop – waarop de kerkuil rustig kan staan en zijn prooi kan observeren. “Vliegt de uil weg, dan heeft-ie direct hoogte genoeg om over het verkeer heen te vliegen,” aldus De Jong.

Nog geen drie seconden
Tegelijk ontwierp de bioloog ook een klein rolletje, voor bovenop de hectometerpaaltjes. Dat rolletje maakt het voor de kerkuil eigenlijk onmogelijk om toch nog op die groene, lage paaltjes plaats te nemen. “Ik denk dat ze nog geen drie seconden stand houden. Nog geen twee!” lacht hij. Voor die tijd hebben ze allang hun toevlucht gezocht op de nieuwe paaltjes verderop.

Nu de proef die hij samen met Rijkswaterstaat deed bij de A7 succesvol lijkt te zijn, wil De Jong snel ook elders in het land aan de gang. Maar gemakkelijk wordt dat niet, vreest hij, omdat er met boeren, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en allerlei andere eigenaren van land langs de wegen onderhandeld moet worden.

bron:nos.nl

Een lichte en een donkere kerkuil (eigen foto)

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

3 opmerkingen

 1. Soms kan de oplossing heel simpel zijn,
  Dat blijkt nu ook ,voor het probleem van de vossen ,en de grote hoefdieren in de oostvaardersplassen, evenals de vele en niet beheersbare groep damherten,in de duinen,
  Ja ? Een groene gerichte politiek is niet alrijd de oplossing.
  Meestal een ramp,omdat zij vergeten om andere visies te willen horen.

 2. Begrijp mij goed,ik ben géén voorstander van alles afschieten. Maar uithongeren zoals in de oostvaardersplassen is absurd, ook de terug gang van het aantal weidevogels is al jaren bekend .niet alleen vossen ,maar wel de hoofdzaak ,tevens het grote aantal kraaien ? En marter achtigen is een ramp voor deze groep,
  Maar men wil er kapitalen inpompen zonder de oorzaak onder ogen te willen zien.
  Volgens mij hebben we nu een minister die de rangorde van mens en dier iets anders bekijkt.
  Zals ze vanuit haar opvoeding wel moeten.
  Niet dat ik daar veel mee kan ,maar zei waarschijnlijk wel.
  Nu maar hopen dat het beter gaat.

 3. Is volgens mij niets nieuws onder de zon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *