dinsdag 16 juli 2019
Homepage | inheemse vogels | Sijs meest geringde vogelsoort op Zweeds ringstation Menork

Sijs meest geringde vogelsoort op Zweeds ringstation Menork

Het sijsje, hier bij ringers beter bekend als ‘Caspi’, de afkorting van zijn Latijnse naam, is de hoofdsoort die bij Menork op het Zweedse ringstation Ansjön in de netten terecht komt. Op sommige dagen zijn het kleine invasies, zoals bij voorbeeld op 9 augustus toen er binnen een half uur ruim 80 sijzen in totaal 3 netten vlogen.
Verder toch opvallend dat de gevangen en geringde vogelsoorten in het hoge Noorden redelijk dezelfde zijn als in de Venebuurt in Fryslân. Maar daar onder ook soorten die in de broedtijd niet worden gevangen doch slechts op trek. Zo vangen we hier Koperwieken in de rui of juveniele vogels welke de veren nog in groei hebben. Ook de adulte sijzen zijn in de rui en ook dat is voor ons nieuw, simpelweg omdat we ze tijdens de zomer niet vangen doch alleen tijdens de trek wanneer de rui al heeft plaatsgehad.
Het vangen en ringen van vogels in het Zweedse Ansjön is ook bijzonder omdat het plaatsvindt in een uniek stukje loofbos dat midden tussen de bergen is gelegen aan de Noorse grens ter hoogte van Trondheim. Opvallend is dat het gebied sijsjes aantrekt vanwege de aanwezigheid van heel veel moerasspirea. De sijzen worden aangetrokken door deze, hier nog volop bloeiende moerasplant. En omdat de plant laag bij de grond groeit, vliegen de sijzen gemakkelijker in onze netten dan zoals bij ons wanneer ze zich veel meer in de toppen van elzen of berken bevinden.

Wanneer het ringen er s’ ochtends op zit, is er de tijd voor een vogeltrip door de bergen of langs de meren. Dat leverde al heel bijzondere waarnemingen op, zoals talrijke kramsvogels, parelduikers, taiga gaaien, ruigpootbuizerds, drieteenspecht en voorlopig als klap op de vuurpijl twee giervalken jagend op een stormmeeuw langs de bergtoppen. Dat laatste wel nadat we een berg hadden beklommen van zo’n 1.200 meter.

bron: Menork.nl
foto: “Carduelis spinus 4 hen (Marek Szczepanek)” Wikipedia

Het vrouwtje van de sijs
Het vrouwtje van de sijs

 

Bekijk ook

Wildredders in gebruik genomen

Maatschap Aelmans uit Colmont heeft een van de eerste wildredders ontvangen. Daarmee moet worden voorkomen ...

1 opmerking

  1. Niet verkeerd om een alleraardigste soort als de sijs in de ringtop te hebben.

    In mijn geval vang ik jaarlijks maar enkelinge sijzen en wordt de top al vele jaren bezet door de kleine karekiet, doorgaans op de voet gevolgd door de oeverzwaluw.

    In sommige seizoenen treed er wel eens een influx op van een bepaalde soort (b.v. koolmees) en die kan dan zomaar eens de overtreffende trap vormen.

    Dit jaar gaat de oeverzwaluw waarschijnlijk winnen, want de stand staat momenteel op 415 geringd en 117 terugvangsten voor de oeverzwaluw en 256 – 87 voor de KK.

    ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *