dinsdag 18 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Seizoen alweer bijna voorbij voor Koekoek

Seizoen alweer bijna voorbij voor Koekoek

Het noordelijke seizoen is eind juni nog niet voor alle Koekoeken klaar. De jonge vogels die nu nog gevoerd worden door hun pleegouders, of die nog geboren moeten worden bij laat broedende soorten (Kleine Karekiet), verlaten ons land pas in augustus of begin september.
Maar voor veel volwassen Koekoeken zit het werk erop. Ze hebben geen ouderlijke taken te vervullen en kunnen richting de overwinteringsgebieden. Dat doen ze ook, als je afgaat op Brits onderzoek aan gezenderde vogels.

Het land uit
Van de 12 Britse zenderkoekoeken dit jaar waren er op 27 juni al 8 het land uit en soms al tot in Zuid-Europa geraakt.

Alle kanten uit?
In eerdere jaren bleek dat de Britse Koekoeken aanvankelijk verschillende kanten uitwaaieren. Ze verlaten Europa tussen het Iberisch Schiereiland in het westen en de Balkan in het oosten. Uiteindelijk komen ze echter allemaal terecht, op relatief korte afstand van elkaar, in de Kongolese regenwouden. Wat ze daar uitspoken, en hoe ze terugreizen naar West-Europa, wordt beetje bij beetje uitgepuzzeld.

Afnemende broedvogel
Reden voor dit onderzoek is de scherpe afname van deze bijzondere broedvogel. En niet alleen in Engeland. Ook in Nederland en elders in West-Europa zijn we in enkele tientallen jaren misschien wel de helft van de Koekoeken kwijtgeraakt. Om redenen die we deels kunnen aanvoelen (afname voedselbronnen in de vorm van rupsen van dag- en nachtvlinders), maar deels nog niet kennen (wat gebeurt er allemaal met ze op trek en in de winter?).

Bron: SOVON
foto: Tim Peukert commons.wikimedia

Je hoort de koekoek veel, maar ziet hem weinig
Je hoort de koekoek veel, maar ziet hem weinig

 

Bekijk ook

Dode vogels op de autoweg tussen Salou en Tarragona (Spanje)

Er wordt aan de Costa Dorada en op de sociale media veel gespeculeerd en geschreven ...

1 opmerking

  1. Nemen de mensen weer de taak van de koekoek over,leggen de mannen die vreemd gaan weer de eitjes in een ander zijn nest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *