zaterdag 30 mei 2020
Homepage | overige | Schrik voor vogelliefhebbers: papegaaien overleven brand Geldermalsen niet

Schrik voor vogelliefhebbers: papegaaien overleven brand Geldermalsen niet

GELDERMALSEN – De resten van de wand van een tuinhuisje steken eenzaam omhoog. Al het overige is ingestort, na de verwoestende schuurbrand in Geldermalsen zaterdagnacht. De brand hakt er goed in bij de bewoners rond de Burgemeester Verweijlaan.

Een paar kostbare papegaaien overleefden het vuur niet. Buurtbewoonster Gerrie van Soelen loopt met tranen in haar ogen door de resten van haar schuur. Dáár leefden de vogels van haar en haar man.

Volière en motor in puin
Waar eens de volières waren, hangen nu verkoolde staken waar de papegaaien eerder nog vrolijk opzaten. Zwartgeblakerde, half-ingestorte palen geven een beeld van het drama dat zich hier ’s nachts heeft afgespeeld.

Meerdere grijze roodstaartpapegaaien zaten in de volières, toen het vuur om zich heen greep en de schuur in de as legde. Twaalf konden er gered worden, maar twee volwassen dieren en enkele jongen kwamen om. Bij Gerrie’s achterburen verderop is van een dure Harley Davidson weinig meer over. De buurt denkt dat de brand daar is begonnen.

Gerrie neemt de achterburen niets kwalijk, mocht dat zo zijn. En ze geeft de brandweer een dikke pluim voor het redden van de vogels, hoewel haar man vreest dat een aantal het misschien alsnog niet overleeft. ‘De vlammen sloegen uit de schuur’, vertelt hij. De geredde papegaaien kwamen dan ook niet allemaal ongehavend uit de strijd.

‘Het zal wel, dacht ik’
Dat het vuur verzengend heet was, blijkt wel als buurtbewoner Marinus van Zoelen zijn buitenthermometer toont. Nog steeds geschokt staat hij naast het ding, dat aan zijn schutting hangt. Er is weinig meer van over. De brand, die meters van zijn huis vandaan woedde, was zo hevig dat de thermometer gewoon wegsmolt.

Marinus lag op bed toen hij ‘brand! brand!’ hoorde, vertelt hij. ‘Het zal wel, dacht ik eerst. Maar toen ik uiteindelijk buiten ging kijken zag ik één vuurzee.’

bron en foto: omroepgelderland

brand

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

1 opmerking

  1. jammer maar ik kon niet sta al 30 jaar op beurs maar nu dus niet
    volgende keer zeer zeker wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *