dinsdag 21 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | Scholekster van 34 jaar !!

Scholekster van 34 jaar !!

In het natuurgebied de IJzermonding in Nieuwpoort is een scholekster van maar liefst 34 jaar oud ontdekt. Dat is meteen een recordleeftijd voor deze soort in ons land. Gemiddeld wordt een scholekster niet meer dan twee jaar oud.

Een team van ornithologen van het Koninklijk Belgisch Insituut voor Natuurwetenschappen was begin december scholeksters aan het ringen die in het natuurgebied overwinteren. Eén van de gevangen scholeksters droeg een ring uit 1982. Met zijn 34 jaar is dit de oudste geringde wildvogel in België.

“Het is hoogst uitzonderlijk dat een scholekster zo oud wordt”, zegt ornitholoog Didier Vangeluwe. “Gemiddeld worden ze niet ouder dan twee jaar. In het eerste levensjaar overleeft maar één op de vijf. Als ze jong zijn, kennen ze de werking van de getijden nog niet, wat belangrijk is om voedsel te vinden. Bovendien vallen ze vaak te prooi aan slechtvalken, hun natuurlijke vijand.”

1 van 5 oudste ter wereld
Scholeksters met hun zwart-witte verenkleed en oranje-rode snavel en poten zijn typische kustvogels. De vorige oudste scholeksters was “amper” twintig jaar oud. “Met zijn 34 jaar kun je deze scholekster gerust hoogbejaard noemen”, zegt Vangeluwe nog. “Hij is waarschijnlijk zelfs één van de vijf oudste exemplaren ter wereld.”

De oudste scholekster ter wereld die ooit werd aangetroffen was 40 jaar. Het is reëel dat de Belgische scholekster dat record verbreekt. “De kans dat een scholekster van 34 de leeftijd van 40 bereikt, is groter dan dat een jong 6 jaar wordt”, zegt Vangeluwe. “Oudere scholeksters zijn al meer ervaren. Hij maakt bovendien nog elk jaar een nest.”

bron: vtm.be
foto: eerder geplaatst

Een jonger broertje of zusje.
Een jonger broertje of zusje.

Bekijk ook

Torenvalk van héél dichtbij (video)

De meeste mensen zullen een torenvlak wel eens in de lucht zien hangen langs de ...

1 opmerking

  1. Was deze versteend en in de klei gevonden.?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *