dinsdag 26 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Scholekster gaat het dak op !

Scholekster gaat het dak op !

De aantallen scholeksters in Nederland nemen in hoog tempo af. Tegelijkertijd verruilen scholeksters hun eigenlijke broedgebied in de weilanden en langs de kust steeds vaker voor platte daken van gebouwen. Vooral platte daken waar grind of kiezelsteentjes op liggen zijn favoriet bij de scholekster, want zo vallen hun zwart-bruin gespikkelde eieren niet op.
Wetenschappers onderzoeken nu hoe succesvol de broedsels van scholeksters op de daken zijn. In Leeuwarden gaat Menno samen met onderzoeker Rafael Martig het dak op.
Onderzoek
Of uitwijken naar daken in de stad een slimme zet is, is nog maar de vraag. De stad kent nieuwe bedreigingen, in de vorm van onder andere huiskatten die de kuikens kunnen opeten. Ook vallen veel kuikens te pletter als ze het dak willen verlaten. Over de nieuwe manier van broeden is nog te weinig bekend. Op initiatief van de Stichting Onderzoek Scholekster en bioloog Rafael Martig is daarom een nieuw ‘citizen science’ onderzoek gestart. Hierbij worden burgers betrokken in het onderzoek. Zij kunnen gegevens van broedende scholeksters op daken doorgeven en zo het nest tijdens de broedperiode volgen. Het doel is om de scholekster in de stad gericht te kunnen helpen overleven.
Rafael Martig: “De trend is zorgelijk. Scholeksters kunnen wel 45 jaar oud worden maar de laatste jaren zijn er erg weinig jongen meer grootgebracht.
Bij de dakbroedende scholeksters in de stad lijkt het wel iets beter te gaan, maar zeker weten doen we dat niet en het gaat nog om relatief weinig vogels. Een paartje bij voetbalclub Asser Boys heeft op het dak van hun kantine zo al vier jaar achtereen succesvol jongen grootgebracht. In plaats van mossels en andere schelpdieren als hoofdmenu kiezen de scholeksters dan voor wormen en emelten, die ze vooral uit bermen en grasland halen. Hiermee voeren ze ook hun kuikens, tot het moment dat die zelf kunnen vliegen.”

bron:Vroegevogels

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *