donderdag 2 juli 2020
Homepage | natuurbescherming | Schokkende foto: vogel voedert jong sigarettenpeuk

Schokkende foto: vogel voedert jong sigarettenpeuk

Een vogel die zijn jong een sigarettenpeuk voederde op een Amerikaans strand verovert dezer dagen wereldwijd de sociale media. Een amateurfotografe verbindt een oproep aan het schokkende beeld dat ze maakte.
Amateurfotografe Karen Catbird deelde afgelopen zondag op Facebook het beeld van een volwassen Amerikaanse schaarbek die zijn jong op een strand in Florida een sigarettenpeuk voederde. “Deze vogels schuimen het strand af met hun bek open, en zien zo niet altijd wat ze oppikken. Deze ouder moet de peuk in ondiep water hebben gevonden”, legt ze uit.

Een praktijk waar Catbird geen begrip voor kan opbrengen. “Mensen gaan tegenwoordig nergens meer heen zonder hun smartphone, maar ze doen blijkbaar geen enkele moeite om ook iets kleins mee te nemen om hun peuken in te doen. Hoog tijd dat we onze stranden opruimen, en stoppen ze te gebruiken als één grote asbak. Als je rookt, laat dan aub je peuken niet achter”, schreef ze. Honderden mensen reageerden verontwaardigd door het tafereel dat Catbird fotografeerde, en steunen haar oproep.

Sigarettenfilters bevatten acrylacetaat, een kunststof die heel langzaam afgebroken wordt door de natuur. Onderzoek wees vorig jaar nog uit dat de helft van alle zwerfvuil in België uit sigarettenpeuken bestaat. “Op sommige plekken loopt dat aandeel op tot 68 procent, zoals in winkel-wandelstraten, aan bushokjes of ook het strand,” liet afvalverwerkingsmaatschappij OVAM toen weten.

bron:nieuwsblad.be

Bekijk ook

Getalenteerde papegaai heeft onverwachte reactie als hij Pavarotti op tv ziet (video, geluid aan)

foto ter illustratie   Het is bekend dat papegaaien intelligente en vermakelijke vogels zijn, met ...

1 opmerking

  1. ja dat het soms raar loopt bleek ook hier deze week.
    hier voerden de pestvogel .de in het nest liggende jonge rode kardinalen.
    vogels uit totale verschillende werelden.maar
    ? geen peuken maar insecten.en fruit.
    deze heb ik na 4 dagen moeten ringen.ik ga ervan uit dat het allemaal kardinalen zijn. of zouden er ook eieren van pestvogel in liggen😃we wachten nog een week , en dan? weten we het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *