zondag 9 augustus 2020
Homepage | wetenswaardigheden | ‘Schokkend onderzoek’: vogels krimpen door het klimaat

‘Schokkend onderzoek’: vogels krimpen door het klimaat

Amerikaanse onderzoekers hebben in de afgelopen 40 jaar ruim 70.000 dode vogels onderzocht en zijn nu tot ‘schokkende conclusies’ gekomen. Ze stellen dat de vogels aan het krimpen zijn omdat de aarde opwarmt. Tegelijkertijd worden de vleugels van de vogels groter.
Tussen 1978 en 2016 verzamelden Amerikaanse onderzoekers 70.716 vogels, allemaal gestorven omdat ze tegen gebouwen in Chicago botsten. Ze werden opgeslagen in het Field Museum waar Dave Willard ze stuk voor stuk langs zijn liniaal legde.
‘Grootste studie ooit’
De auteurs van het onderzoek zeggen dat het de grootste studie ooit is in de vraag hoe vogels veranderen door de opwarming van de aarde. Williard: “Vrijwel iedereen is het erover eens dat de aarde opwarmt, maar hoe dat de natuur beïnvloedt, wordt nu pas duidelijk.”
Hoofdauteur Brian Weeks zegt daarnaast: “De soorten zijn heel verschillend, maar ze reageerden allemaal hetzelfde. Dat was schokkend om te zien.”
In de studie werden 52 vogelsoorten onderzocht, vooral zangvogels zoals mussen en lijsters. Het gemiddelde gewicht nam met 2,6 procent af. Daarnaast daalde de lengte van de poten met zo’n 2,4 procent. De vleugels groeiden juist, met zo’n 1,3 procent. Mogelijk komt dat zodat de vogels zo nog wel grote afstanden kunnen afleggen, ondanks hun kleinere lichaam.
Grote en vorm van vogel verandert
Weeks: “Met andere woorden: klimaatverandering lijkt zowel de grootte als de vorm van de vogel te veranderen.”
De onderzoekers weten niet precies waarom bij hogere temperaturen vogels kleiner worden, maar ze hebben wel een idee. Kleinere dieren kunnen sneller en beter afkoelen dan grotere dieren, wat nodig is bij een warmere aarde.

bron: twnews

Bekijk ook

Miljarden dieren dood of verjaagd door bosbranden Australië

Door de bosbranden begin dit jaar in Australië zijn zeker drie miljard dieren omgekomen of ...

1 opmerking

 1. Deze conclusie?. Vind ik altijd tricky, er iss geen enkele onderbouwing tav ,andere voorbeelden over eerdere opwarmingen?
  Ja we geven alles een naam ,en conclusie?
  Kan het ook niet zo zijn ? Dat er meer voedsel of ander voedsel aanbod is ,door onze gewijzigde aanplant.
  Weet ik niet ? Maar zou ook kunnen?
  Net als ? Er géén noodzaak is om groter te groeien ,maar wel meer afstand af te leggen ,grotere vleugels.
  Ja we kunnen nog veel brainstormen? Maar daadwerkelijk onderbouwen???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *