dinsdag 26 mei 2020
Homepage | overige | SCHILDRAAF LIJKT OP EEN EKSTER MET EEN RAVENKOP

SCHILDRAAF LIJKT OP EEN EKSTER MET EEN RAVENKOP

Er zit weer eens een vreemde vogel in Groningen. Deze schildraaf is mogelijk vanuit Engeland hier gekomen of een ontsnapt exemplaar. Wel bijzonder om deze Afrikaanse witborstkraai in Nederland tegen te komen”, schrijft fotograaf Rob Belterman .

Vliegt van Den Oever naar Schier
Het is inderdaad een opmerkelijke vogel. Als je vluchtig kijkt, lijkt het wel een ekster met een ravenkop. De schildraaf (Corvus albus) is 22 mei 2019 voor het eerst gemeld op Waarneming.nl vanuit Den Oever. Vervolgens stroomden de waarnemingen binnen.

“Een prachtige vogel die je normaal gesproken in Afrika ziet. Maar is deze nou zeer zeldzaam of zeer ontsnapt? Wat het geval ook is, het blijft een magnifiek mooie vogel,” aldus een waarnemer. De kraaiachtige vloog daarna door naar het Groningse plaatsje Leens en zorgde voor een toeloop van vogelaars. Nu wordt de schildraaf op Schiermonnikoog gezien.

De schildraaf is niet geringd en heeft tevens een beschadigde rechtervleugel. Dit kan erop wijzen dat hij getemd is en uit zijn verblijf is ontsnapt. Mogelijk heeft hij wel een chip op zich waarmee de eigenaar is terug te vinden.

Schilraaf of witborstkraai
In het Nederlands wordt deze vogel schildraaf genoemd. De schildraaf komt voor in grote delen van Afrika ten zuiden van de Sahara. In het Afrikaans heet de vogel juist witborstkraai. Hij lijkt ook op een kraai, maar heeft een langere staart, vleugels en poten met een opvallend witte borst. De vogels worden tot 50 centimeter groot en leven van allerlei insecten, hagedissen en vruchten. In Afrika zijn ze vaak in de buurt van mensen te vinden, zoekend naar restvoedsel soms zelfs in groten getale.

In Engeland worden de vogels wel vaker in het wild waargenomen, waarschijnlijk zijn dit ook ontsnapte exemplaren. Een schildraaf, gehouden in Knaresborough Castle, North Yorks, ging vorige jaar nog viraal op sociale media vanwege zijn verbazingwekkende imitatie van een Yorkshire-accent ‘Y’alight, love!’

bron:vroegevogels

 

Bekijk ook

Politie Haaksbergen vangt loslopende nandoe, maar eigenaar is nog spoorloos

HAAKSBERGEN – Aan de Eppenzolderveldweg in Haaksbergen is deze woensdag een nandoe gevonden. De politie ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *