dinsdag 26 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Schagen stopt groei ganzenpopulatie door eieren met olie in te smeren

Schagen stopt groei ganzenpopulatie door eieren met olie in te smeren

SCHAGEN – Vanwege een aantal warme en lenteachtige dagen in februari, is de gemeente Schagen iets eerder dan anders begonnen met het behandelen van ganzeneieren. Door ze in te smeren met olie, komen de eieren niet uit en wordt de populatie in de hand gehouden. Door de enorme aantallen vogels ontstaat er veel schade aan natuur en landbouw, schrijft NH Nieuws.

“We zijn een week eerder”, zegt Lilian Wigarda van de gemeente. “We merken dat we nesten tegenkomen met eieren. Dat gaat nu om vijf tot acht stuks. Dat zijn nog geen volledige nesten. Daarin zitten meestal zo’n zestien eieren.”

Samen met leden van vogelwerkgroep Tringa banjert Wigarda door het natte natuurgebied in het noordwesten van Schagen, vlakbij de asfaltfabriek. “Hier ligt een nest met vijf eieren. Ik smeer ze in met plantaardige olie zodat de poriën dichtgaan. Er komt dus geen zuurstof meer in het ei en daardoor kan het kuiken niet groeien. We markeren de eieren die we behandelen. Als we later terugkomen, kan het zijn dat de gans extra eieren heeft gelegd en dan weet je welke je gedaan hebt.”

Poepen
De ganzen eten van de gewassen van boeren en poepen graslanden vol, waardoor koeien er niet kunnen grazen. Verder verjagen ze met hun gedrag weidevogels: “Ze maken gewoon heel veel kapot”, zegt Wigarda. “En ze verdringen de grutto, de wulp, de kievit, dat soort vogels.”

De behandeling van ganzeneieren gaat in de gemeente Schagen nog zo’n drie weken door.

bron:hollandskroonactueel.nl

Grauwe gans

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

2 opmerkingen

  1. Ja krijgen we weer vraagstukken in de raad, en de kamer , over euthanasie, van de partij voor de dieren.
    Want laten we welmzijn ,belangerijke zaken zijn er niet.
    Altans niet voor deze partij

  2. Door de verdroogde monotone graslanden zijn de weidevogels keihard achteruit gegaan,deze graslanden zijn een zegen voor de ganzen en nu zijn ze volgens Wigarda de daders van de misère.Het is zo simpel creëer monotone biotopen en biodiversiteit zal zich monotoon aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *